Publicat el 17/06/2020

Gràcies a les xarxes socials, empreses i negocis de totes les dimensions tenen l’oportunitat d’arribar a un públic que estava lluny del seu abast a través dels mitjans de comunicació tradicionals.

Vivim en una societat acostumada a conviure diàriament amb les últimes tecnologies, tant en l’àmbit personal com professional. Si a això sumem els grans canvis que estem experimentant com a societat, que ens portaran nous hàbits i costums, ens trobem amb una realitat que ha portat, porta i portarà moltes empreses a traslladar les seves plataformes de vendes, comercials, màrqueting, comunicació, etc. als mitjans digitals.

Un canvi que bé pot arribar per iniciativa pròpia o bé obligat per les circumstàncies.

La quarantena provocada per la covid-19 ha portat inevitablement un canvi en els hàbits de consum de tothom. La vida quotidiana ha sofert un important revés i ara, en fer més vida a casa, les xifres de consum d’Internet i en particular de les xarxes socials s’han incrementat notablement. Però aquest canvi no s’aconsegueix únicament creant una pàgina web i alguns perfils en xarxes socials. L’era digital avança a gran velocitat i la nostra societat amb ella, la qual cosa obliga les empreses i organitzacions que han decidit fer la transformació digital del seu negoci a estar en constant evolució, amb l’únic objectiu d’adaptar-se a noves formes de comunicació.

Però  posicionar-se en xarxes socials costa. No és senzill i cal saber com fer-ho. És imprescindible crear una estratègia correcta a llarg termini a través d’un pla de [cs2] mitjans socials que s’adapti a les necessitats, als objectius. És bàsic que la persona o persones que s’encarreguin de gestionar els perfils corporatius coneguin la realitat de l’empresa i, sobretot, que hi estiguin capacitats i formats. Mai no hem d’oblidar que tot el contingut publicat formarà part de la identitat digital i reputació online de l’empresa. Així que, abans de començar a publicar i compartir contingut en xarxes socials, tota empresa ha de tenir molt presents certes recomanacions si vols fer les coses ben fetes.

Consumidor social, consumidor digital
Potser no hi havies pensat, però et garantim que les xarxes socials formen part dels hàbits dels teus clients de tota la vida. Per tant és una excel·lent idea arribar-hi a través d’aquests canals per oferir-los els teus productes o serveis. Hi ha un alt percentatge dels consumidors actuals que quan necessiten informació sobre una marca, un producte o un servei la busquen en xarxes socials a través de comentaris, opinions i fòrums. Així que de ben poc serveix utilitzar els canals socials per a l’autopromoció. Podem dir el que vulguem de nosaltres mateixos, de com som de guapos i que bé que ho fem, però això no servirà de res si no aconseguim acostar-nos al públic i captar-ne l’atenció i interès amb contingut que li aporti valor i que al mateix temps tingui certa relació amb l’activitat de la marca, els productes o els serveis.

A vegades una simple pregunta pot generar una conversa de la qual obtenir una informació valuosa. No és necessari (ni aconsellable) que la marca sigui sempre l’experta. Es pot aconseguir una elevada resposta i interacció consultant i deixant que els clients mostrin el camí a través de les seves respostes. En definitiva, cal aprofitar l’oportunitat que les xarxes socials donen als negocis de connectar amb la seva audiència a través de relacions de tu a tu, gràcies a una adequada estratègia de màrqueting de continguts.

Compromís i presència
Una presència adient en xarxes socials costa. No s’aconsegueix d’un dia per l’altre. Requereix temps, dedicació, esforç i, per descomptat, saber fer; un compromís constant amb la creació de contingut d’interès, l’escolta i la interacció. Per tal que els clients responguin al reclam del contingut, abans és necessari saber on trobar-los. I per a això cal definir prèviament els objectius a aconseguir i, en conseqüència, triar les plataformes en les quals trobarem aquest públic que pot convertir-se en clients potencials.

Crea una comunitat
És un error mesurar l’èxit d’una estratègia de mitjans socials únicament pel nombre de seguidors. Fer créixer la comunitat és important, i pot ser temptador utilitzar serveis de pagament a fi d’aconseguir-ho d’un dia per l’altre. Però només aconseguirem els objectius fixats si comptem al nostre voltant amb una comunitat dedicada, entusiasta i fidelitzada, una cosa que els seguidors de pagament mai no podran aportar.

Genera i redirigeix el trànsit
És vital conduir trànsit cap a la pàgina web o blog. Gràcies al contingut de valor, els teus seguidors hi interactuen i generen trànsit cap al teu web, blog o e-commerce. El blog pot ser el centre estratègic on crear marca personal amb articles relacionats amb l’activitat de l’empresa o el producte, que han de ser compartits en els perfils de xarxes socials. D’aquesta manera s’aconsegueix donar més visibilitat als articles i incrementar el trànsit.

Humanitza, empatitza i fidelitza
El tracte àgil i personalitzat amb els consumidors és la millor estratègia possible. És important ser honest i transparent, i en cas d’una crisi de reputació aplicar una estratègia coherent i predefinida. Cal identificar els clients més participatius, premiar-los i incentivar-ne la interacció. No es tracta d’aconseguir fans i oblidar-se’n: basa els fonaments de les teves comunitats en la retroalimentació i la interacció amb els teus seguidors.

Les xarxes socials ja fa temps que són una peça bàsica en el puzle de la comunicació digital, una eina potent per relacionar-nos amb el públic objectiu i per augmentar el nostre avantatge competitiu. Però els nous temps fan que, des de una perspectiva empresarial, deixin de ser una opció per convertir-se en una necessitat per seguir endavant.

 

Isra Sánchez – La Clau Social Media

Deixa un comentari