Publicat el 21/03/2022

Quan parlem de substàncies amb efecte addictiu sempre pensem en drogues, però estem envoltats de substàncies habituals en els nostres àpats que creen addicció si es consumeixen sovint. Aquestes són, segons els experts, les més comunes:

 

  • Sucre. És present en tota mena de productes. El sucre lliure o afegit s’absorbeix molt ràpidament i provoca canvis hormonals que poden conduir-nos al sobrepès.
  • Greixos. Com que són la forma més fàcil d’obtenir i estalviar energia en l’organisme, el nostre cos ens empeny a consumir-los. Per això els experts aconsellen triar greixos insaturats i evitar els processats i ultraprocessats.
  • Sal. Com el sucre, acostuma el nostre paladar al seu sabor, per això pot generar addicció i conduir-nos a un consum més gran de calories.
  • Alcohol. Crea una dependència física que té relació amb la dosi i freqüència de consum. La seva ingestió pot conduir-nos a un excés de pes i greix corporal.
  • Cafeïna. En excés pot ser perjudicial, malgrat tenir efectes positius en petites quantitats. Igual que moltes drogues, té efectes sobre el nostre sistema nerviós.
  • Teobromina i teofil·lina. Són estimulants del sistema nerviós central. Els trobem en el te negre, te verd, mate, cacau i la xocolata o derivats. Com la cafeïna, poden tenir efectes positius en l’organisme si es consumeixen amb moderació.

D’altra banda, els especialistes en salut alerten que totes aquestes substàncies que poden crear addicció i perjudicar l’organisme són les responsables, si se’n fa un ús no adequat, de malalties tan prevalents com l’obesitat, la hipertensió i la diabetis.

Redacció La Clau

Deixa un comentari