Salut bucal: malalties que podrien afectar-la | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 04/05/2019

La salut bucal i les malalties cròniques són responsabilitat compartida. Algunes malalties cròniques poden causar problemes a la boca. De la mateixa manera, hi ha alguns problemes bucals relacionats amb certes malalties. Les següents són algunes afeccions cròniques de salut que poden afectar la salut bucal i viceversa.

Diabetis. La diabetis redueix la resistència del cos a les infeccions, fet que representa un risc per a les genives. La malaltia de les genives sembla més freqüent i greu entre les persones que tenen diabetis. Les investigacions indiquen que les persones que pateixen malaltia de les genives tenen més dificultat per controlar els nivells de sucre en sang i que l’atenció periodontal regular pot millorar el control de la diabetis.

VIH i la SIDA. Els problemes bucals, com les lesions doloroses en les mucoses, són freqüents en les persones que tenen VIH o SIDA.

Osteoporosi. Aquesta és una afecció que fa que els ossos es debilitin i es tornin fràgils; pot vincular-se a la disminució de la massa òssia periodontal i la pèrdua de dents. Els medicaments que s’utilitzen per tractar l’osteoporosi comporten un petit risc de patir lesions en els ossos de la mandíbula.

Malaltia d’Alzheimer. A mesura que la malaltia d’Alzheimer avança, s’observa un empitjorament de la salut bucal.

Altres malalties que podrien estar associades amb la salut bucal són els trastorns de l’alimentació, l’artritis reumatoide i la síndrome de Sjögren, un trastorn del sistema immunitari que provoca sequedat de la boca.

A causa d’aquestes possibles relacions, cal informar el dentista si es pren algun medicament específic, si recentment s’ha patit alguna malaltia important o si es pateix una afecció crònica, com la diabetis.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari