Publicat el 31/08/2021

Aquest 3r curs de Lectures Contemporànies serà els dijous d’ctubre a 2/4 de 8 del vespre

 El Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell proposa un seguit de lectures d’estiu. Al llarg del mes d’octubre, els autors d’aquestes novel·les visitaran Argentona on contrastaran opinions amb els lectors i generaran diferents debats entorn el fet literari. Les novel·les són disponibles a la Biblioteca per a tothom qui les vulgui agafar en préstec. Es tracta de cinc treballs d’autors catalans i de gèneres molt variats.

Dijous, 7 d’octubre

LA FARMACÈUTICA
492
dies segrestada
Autor: Carles Porta (Vila-sana, 1963)
Editorial La Campana

«El 20 de novembre de 1992 va ser segrestada Maria Àngels Feliu Bassols, farmacèutica d’Olot. Aquella dona, mare de tres fills, va passar setze mesos sota terra, enterrada viva en un forat de la mida d’un armari. Va compartir captiveri amb aranyes, formigues, rates, serps i humitat.»
Així comença la història real però increïble d’un dels casos més impactants de la crònica negra del nostre país. La investigació del segrest de la farmacèutica, que es va transformar en un drama humà, va estar plena d’errors policials i judicials, i tampoc no hi van faltar diversos exemples vergonyosos de periodisme escombraria.

Dijous, 14 d’octubre

LA CASA DE FOC
Autor: Francesc Serés (Saidí, 1972)
Edicions Proa

Una nit d’hivern, un home arriba al Sallent de Santa Pau. Ben aviat, el nouvingut rep l’encàrrec de fer classes a la Mar, una noia de tretze anys. La seva família és l’eix al voltant del qual giren tota les vides de la vall del Ser. «Aquesta nena es perdrà», diu el seu avi, un home que té el do de trobar aigua sota terra i de donar ordres sense obrir la boca.

Dijous 21 d’octubre

L’ESPERIT DEL TEMPS
Autor: Martí Domínguez (Madrid 1966)
Edicions Proa

L’esperit del temps va fer que un metge austríac s’interessés pel desenvolupament de les teories darwinistes. L’esperit del temps va fer que pensés a aplicar els estudis sobre el comportament animal al progrés de l’espècie humana. L’esperit del temps va fer que posés les seves investigacions al servei d’una política. L’esperit del temps el va convertir en un puntal de les teories que fonamentaven les pràctiques nazis. L’esperit del temps el va situar en el front de l’Est en la guerra contra els russos. L’esperit del temps no va impedir que a principis dels setanta aquest científic nazi rebés el Premi Nobel de Medicina. Una novel·la que reflexiona sobre les foscors més inquietants de la naturalesa humana.

Dijous 28 d’octubre

ÀNIMA DE TRAMUNTANA
Autora: Núria Esponellà
Editorial Columna

Dues dones d’èpoques molt distants s’enfronten a les dificultats de la vida a la recerca de sentit.
La Mínia, una arqueòloga freelance, passa per una situació personal difícil després d’haver-se separat de l’home amb qui ha conviscut durant anys. Tanmateix, la descoberta de dues tombes insòlites a la necròpolis de la ciutat ibèrica d’Ullastret l’encara amb una recerca intensa que l’ajudarà a afrontar tot allò que la desvetlla en la foscor de la nit.
A partir d’aquesta circumstància, la Mínia recompon la història d’Ekinar, una dona del segle III aC que forma part d’una cultura molt arrelada a la natura que entén la mort com a part del cicle de l’existència. La Mínia, en canvi, pertany a una societat que ha perdut en bona part la connexió amb la naturalesa i en què la mort ha esdevingut gairebé un tema tabú.
Ànima de tramuntana és un relat intimista i evocador que ens transporta de Rhode a Arse, passant per Indika i Empòrion, amb el paisatge de l’Empordà antic de rerefons.

Dijous 4 de novembre
L’AGONIA DE SEVERIÀ VARGAS
Autora: Olga Xirinacs (Tarragona 1936)
Editorial Meteora

Severià Vargas és un vell mariner que fa vida d’eremita en una cova de la platja tarragonina d’Orient. Sigfrid Winnberg, un jove antropòleg i periodista de 27 anys, decideix fer-li una entrevista ja que considera que la manera de viure de Severià és un fet ben curiós des del punt de vista antropològic.
A la pràctica, l’entrevista esdevé un monòleg intensíssim i de gran luxe narratiu, que es va reproduint al llarga dels dies, on Severià explica que ha voltat per mig món i aprofundeix en els detalls més inconfessables de la seva vida, sempre amb un posat cínic, desmenjat i, alhora, dolgut.

Lectures a la Terrassa
Dissabte 30 d’octubre de 12 a 13 h. a la Terrassa de la Rectoria

Redacció
Imatge i Font: Ajuntament d’Argentona

Deixa un comentari