Publicat el 23/03/2021

 

Asseguren que cal “donar suport” al teixit industrial de les arts gràfiques i “conscienciar” sobre l’impacte ambiental

Vuit editorials catalanes s’han agrupat sota el segell ‘Llibre Local’ per tal d’“incentivar” l’edició, impressió i disseny de llibres a Catalunya.
El segell es va crear fa vuit anys a iniciativa de Comanegra i en els darrers dos anys s’hi han adherit diverses editorials (Llibre Parcir, Nanit Editorial, Piscina petit oceà, La Topera, Mosaics, Pol·len Edicions i Yekibud), que aquest Sant Jordi, per primera vegada, s’organitzaran per mostrar les novetats i difondre els objectius de la iniciativa, per això instal·laran una parada davant la fàbrica Lehmann.
Amb tot, asseguren que ‘Llibre Local’ és un segell que vol “donar suport” al teixit industrial de les arts gràfiques de Catalunya i conscienciar sobre l’impacte mediambiental dels llibres.

A banda de la unió formal, el logotip del segell s’inclou a la coberta dels llibres. “Com a lectors no tenim el costum de mirar els crèdits d’un llibre i és precisament això el que necessitem canviar. Hem de mirar els crèdits d’un llibre de la mateixa manera que, cada cop més, es mira l’etiqueta d’un jersei”, ha reivindicat la directora executiva de l’editorial Comanegra, Alba Cayón. Així, Cayón ha assegurat que Catalunya té un “fort pulmó” en les arts gràfiques i ha xifrat en un 4% la població que treballa en el sector. A més, ha apuntat que de tota l’ocupació d’arts gràfiques de l’Estat, un 27% es troba a Catalunya. Amb aquestes xifres, segell ‘Llibre Local’ vol potenciar aquest sector i crear “consciència”, han dit.
Cayón també ha explicat que, segons un informe del sector elaborat per DBK, un 28% dels llibres que s’editen a Catalunya es fabriquen a països asiàtics. “És una incoherència que llibres que parlen sobre el canvi climàtic estiguin impresos a l’altra punta del món”, ha resumit Mertxe París, de Mosaics Llibres. En aquesta línia, des de segell ‘Llibre Local’ han explicat que estan treballant, també, per incorporar una certificació mediambiental.
“Una persona que adquireix un llibre té dret a saber el seu impacte ambiental i un grup que produeixi un llibre té la responsabilitat de comunicar-ho”, ha dit Jordi Panyella, de Pol·len Edicions, durant la presentació de la campanya. Per això defensen l’“eco-edició”, que fa referència a incorporar els criteris mediambientals en la producció dels llibres. Des del segell han destacat la importància de l’ús de paper 100% reciclat o provinent de boscos gestionats de manera responsable i fixar-se en la “motxilla ecològica”.

Novetats editorials
Les novetats del segell per Sant Jordi es podran adquirir durant la data a la fàbrica Lehmann, on s’instal·larà una parada amb el lema ‘Per Sant Jordi, regala amb segell Llibre Local’. Entre les propostes destaca la gran quantitat de llibres infantils. Cayón ha apuntat que això suposa un “mèrit doble”, ja que la majoria de llibres que es produeixen fora de Catalunya són per infants.

Entre els llibres per infants des del segell han destacat ‘Què li passa a l’Elna? (Mosaics Llibres), sobre l’assetjament en l’àmbit escolar i il·lustrat per Joan Turu; ‘Els teus somnis’ i ‘Les veus del mar’ (Nanit), que expliquen en format conte lletres de cançons; i ‘EscolAQUA’ (Piscina, un petit oceà).

En narrativa, durant la presentació els responsables de les editorials han destacat ‘Carn nua’ (Llibres Parcir), sobre l’experiència d’una noia que va patir anorèxia; ‘Espies de Barcelona’ (Comanegra), que recull la vida dels detectius de la capital catalana i ‘Contes foscos’ (Comanegra) d’Edgar Allan Poe i que, al mateix temps és el cinquè títol de la col·lecció ‘Portàtils’. A més, després de l’èxit de ‘La capsa vermella’ (Comanegra), l’editorial ha editat aquest any ‘L’endemà de la retirada’, un nou llibre amb imatges del fotògraf Antoni Campañà.
El catàleg de novetats inclou tant narrativa com poesia, fotografia o llibres de receptes, entre altres. L’únic requisit, han reiterat des de ‘Llibre Local’, és que el llibre porti el segell.

ACN Barcelona
Foto: Pla tancat dels responsables de les vuit editorials que s’agrupen sota el segell ‘Llibre Local’ amb les novetats d’aquest Sant Jordi a la fàbrica Lehman.

Deixa un comentari