Publicat el 27/08/2015

La cultura musical jamaicana, el reggae, és una mostra d’integració entre diverses identitats culturals: l’espanyola, la cubana, l’anglesa, l’africana, etc. L’escut de Jamaica així ho recull, tenint inscrita la frase: out of many, one people, és a dir, de molts, una sola cultura.
Així doncs, és una expressió popular de la diversitat, de la integració i de la tolerància; és un moviment cultural d’emigració africana al Carib i a Europa, convergència d’estils afroamericans.
El reggae ha estat definitiu en la creació de la música de ball (Mad Profesor, Sly & Robbie), el rap (Sean Paul, Shaggy), el reggaeton (Daddy Yankie), el trap (Major Lazer), l’ús de samplers i del dub, les discomòvils (sound system), i fins i tot en la moda juvenil amb l’ús del pentinat amb dreadlocks, la pràctica dels instruments de percussió i del djembé, etc. Bob Marley és reconegut mundialment com la figura cabdal del reggae, essent un dels seus discs, Legend, el més venut en la història del pop.
El reggae és la cultura o manifestació africana del nou continent més important del s. XX. Tot i tenir aquesta importància, es desconeix tota la seva dimensió cultural. Amb aquest esdeveniment es preten desplegar tota l’expressivitat d’aquesta cultura musical jamaicana.
En la cultura del diàleg, no es pot deixar de banda el reggae que influït per la cultura llatina i espanyola, respon a les inquietuds del nostre poble, de la nostra cultura, la que s’expressa en la realització a casa nostra d’una mitjana de 125 concerts de reggae l’any o bé en els nombrosos grups catalans que existeixen com Dr. Calypso, Mojinos Skozíos, Els Pets, Begoña Bang-Matu, Fermin Muguruza, Potato, BDF, Nano Bravo, Raggattack, Hermano L, Skalariak, The Gramophone AllStars Big Band, etc. que des de fa anys giren arreu d’Europa.
Per setè any,es proposa una activitat lúdica i de reflexió, de diàleg versus la cultura musical jamaicana, el reggae, mitjançant la qual proporcionar al visitant mitjans per a aprendre a conviure en un món petit i global alhora.
Música Jamaicana.
Enguany inaugurem la seva temporada de banys sònics a La Caleta de Premià de Mar, al Baix Maresme, amb una proposta en la qual podrem fruir de la mar i de la bona teca, a més de la música, el cinema i la reflexió, els quals ens permetran submergir-nos en la cultura musical jamaicana.
En una localització idònia, un dolç dissabte d’estiu, ben comunicat, a 30 minuts de Barcelona, un paisatge marítim que amararà amb els seus caldos i que  acompanyarà en aquesta immersió sònica.
Dia: Dissabte 5 de setembre 2015
Lloc: La Caleta, Premià de Mar, Platja de Bellamar.

Deixa un comentari