Publicat el 07/10/2014

Unió de Pagesos alerta d’una caiguda important del preu en origen del porcí, com a conseqüència d’una sobreproducció als països europeus després del veto rus a les importacions agrícoles i ramaderes de la Unió Europea. La cotització d’ahir a Mercolleida va ser de 1,555 euros el quilo de carn viu. El sindicat denuncia que el preu està baixant prop de 0,06 cèntims el quilo des de fa tres setmanes, i que aquest és el màxim que pot fer-ho segons els estatuts de la Llotja. El ramader de porcí, com a conseqüència, percep un preu en origen que és el mateix que el de cost.


El sindicat demana tant al Departament com al ministeri d’Agricultura que intercedeixin per tal que la Comissió Europea activi mesures de restitució a l‘exportació, a més de promocionar el producte, permeses per la Organització Comuna de Mercats (OCM), ja que la nova Política Agrària Comuna (PAC) preveu mesures excepcionals per evitar pertorbacions de mercat.


Les restriccions a les exportacions de carn de porcí de la UE per part de Rússia van començar a l’abril del 2013, després de diferents brots de pesta porcina africana i pesta porcina comuna detectats a alguns països de l’est. El veto rus als productes agraris de l’agost passat com a reacció a l’embargament europeu a Rússia pel conflicte d’Ucraïna, va agreujar la situació, ja que la prohibició s’estenia a la carn fresca i als subproductes de porc. A més, cal tenir en compte que Catalunya i la resta de l’Estat també exportaven porcí als altres països europeus que, al seu torn, l’exportaven a Rússia.

Deixa un comentari