Un total de 8 municipis del Maresme registren un saldo positiu de població estacional
L´informe, basat en les darreres xifres publicades per l´IDESCAT (Institut d´Estadística de Catalunya), corresponents a 2013, reflecteix una caiguda del 12,31% respecte a l´any anterior. Tot i això, el saldo global a la comarca és positiu.
El Maresme, segons informa el Consell Comarcal a partir de l’esmentat informe, es manté com a territori receptor de població estacional, principalment pel turisme i les segones residències.
Les dades de població estacional mesuren el nombre de persones que hi ha en un territori i serveixen per veure les càrregues reals de població que suporten els municipis. En el càlcul s´hi inclouen les persones que hi resideixen, hi treballen, hi estudien o hi passen algun període de temps (vacances, estiueig, cap de setmana…etc). Segons aquests paràmetres, l´any 2013, el Maresme va registrar una població estacional a temps complet anual (ETCA) de 6.356 persones per dia, el que representa en termes relatius un descens del 12,31% respecte a l´any anterior.
Dels 30 municipis del Maresme, 8 registren una població estacional ETCA positiva, és a dir, que hi entren més persones (a temps complet anual) de les que en surten: Calella, amb 6.362 persones/dia encapçala la llista. Segueix Santa Susanna (5.031), Malgrat de Mar (3.863), Pineda de Mar (2.681), Sant Pol de Mar (787), Tordera (380), Arenys de Mar (68) i Canet de Mar (57).
D´altra banda, hi ha 9 municipis que són indubtables emissors de població donat que la seva població estacional és negativa tots els trimestres de l´any: Mataró (-4.211), Premià de Mar (-2.424), el Masnou (-1.203), Tiana (-992), Montgat(-991), Premià de Dalt (-709), Teià (-419), Alella (-298) i Vilassar de Dalt (-177).
Parlant en termes de població ETCA, és a dir, de la població present al municipi tenint en compte la xifra d´empadronats i els fluxos d´entrada i sortida del municipi, Santa Susanna és el municipi de Catalunya amb una fluctuació més intensa, amb una població de 8.356 persones, el 251% de la població empadronada. En el costat oposat se situa Tiana amb una proporció de població ETCA del 87,9% sobre la població empadronada. És a dir, la població present en mitjana anual és un 12,2% inferior a la població empadronada cosa que significa que al municipi hi ha més sortides que entrades a temps complet anual.
Les dades de població ETCA són importants per als municipis ja que els ajuden a planificar millor els serveis en funció de la seva població real en diferents èpoques de l´any.