Publicat el 19/11/2017

Barcelona, ”preparada” per acollir l’EMA tot i el ”descarrilament” que preveuen alguns diaris pel context polític

L’Agència Europea del Medicament (EMA) sabrà la seva nova ubicació aquest dilluns. En una reunió al Consell Europeu, representants dels 27 països integrants de la UE escolliran aquesta nova seu, una aspiració a la qual concorre Barcelona. La col·laboració institucional entre el Ministeri de Sanitat, l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha permès gestar una candidatura que ”tècnicament” complia tots els requisits i que fins fa unes setmanes, algunes fonts apuntaven que sortia com a favorita, entre les dues o tres millors posicions. Les tres institucions coincidien en què Barcelona a més sortia en avantatge perquè presentava la Torre Glòries com a edifici per acollir l’EMA.

Tanmateix, alguns sectors, com ara el diari Financial Times, han apuntat les darrers setmanes que la crisi catalana ha fet perdre posicions a Barcelona, i han situat Bratislava o Milà com a opcions més fermes, a causa del context polític actual. Tot i això, aquest divendres, els tres darrers alcaldes de la ciutat, Ada Colau, Xavier Trias i Jordi Hereu, han fet un manifest conjunt per defensar les fortaleses de Barcelona i pressionar els líders europeus que una decisió a favor de la capital catalana podria ser un gest de ”distensió”, en paraules de Trias, en el context actual.

Els tres alcaldes van defensar que Barcelona està ”preparada” per acollir la institució i que presenta la millor candidatura ja que a banda dels requisits tècnics hi ha bona qualitat de vida, bones connexions i un bon ecosistema de recerca. De fet, una enquesta entre el miler de treballadors que actualment ocupen l’EMA va mostrar que 2 de cada 3 preferien traslladar-se a Barcelona.

El desenllaç es coneixerà aquest dilluns després d’una votació secreta amb els 27 estats membres. En una primera ronda, cada país haurà de donar suport a les tres candidatures que consideri més ben qualificades i si alguna d’elles aconsegueix els tres punts de més de la meitat dels països, és a dir, 14, es considerarà escollida per majoria absoluta. Si no es dona aquesta situació, els tres aspirants amb més número de vots passaran a una segona ronda en què cada país atorgarà un punt a la candidatura preferida. Si algú aconsegueix 14 punts, serà la seu. Si no, encara hi haurà una final entre les dues ciutats que tinguin major puntuació, i d’aquí sí que en sortirà la seu definitiva.

Representants de l’Ajuntament de Bacelona viatjaran a Brussel·les al costat de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, per conèixer el veredicte.
ACN Barcelona
Foto: Jaume Collboni, Dolors Montserrat i Albert Serra davant la Torre Glòries il·luminada per donar suport a la candidatura de Barcelona com a seu de l’Agència Europea del Medicament el 18 de juliol del 2017. Pla general.

Deixa un comentari