Publicat el 25/05/2022

El treball El Franquisme i la resistència cultural a Canet de Mar (1939-1975) de Biel Pruna Blanquer, ha estat el guanyador del 18è Premi Terenci Thos i Codina

 

 

La Sala d´Actes del Col·legi d’Advocats de Mataró ha acollit aquest dimarts l’acte de lliurament del 18è premi Terenci Thos i Codina de treballs de recerca de batxillerat corresponents al curs 2021-2022.
Uns premis que convoca l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró juntament amb el Grup d’Història del Casal de Mataró.
El guanyador del 18è premi Terenci Thos i Codina ha estat el treball El Franquisme i la resistència cultural a Canet de Mar (1939-1975) de l’alumne Biel Pruna Blanquer de l’Institut Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar.

Segons la valoració del jurat, el punt de partida del treball se situa en els antecedents històrics més immediats presidits per la II república i la Guerra Civil, per acabar explicant la irrupció de la dictadura franquista i la llarga ombra que projectaria durant els quaranta anys de seva existència sobre el país.
Constata que malgrat tots els intents d’anorreament cultural, la llengua i la cultura catalanes, es van anar filtrant per les esquerdes. En el cas de Canet de Mar, i de la mà d’uns joves amb inquietuds aplegats sota la bandera de l’escoltisme, es van realitzar els primers concerts de la Nova Cançó, que acabarien cristal·litzant en l’organització de concerts multitudinaris com les Sis hores de cançó i el Canet Rock, que situarien el poble a l’avantguarda en la reivindicació pel retorn de les llibertats perdudes i la llengua i cultura catalanes.

També s’ha fet una menció especial al treball Visual però invisible: LSC a Mataró de Jana Olivares Massó, alumna de l’IES Thos i Codina de Mataró.

Els dos treballs semifinalistes han estat Carmelites i Caputxines a Mataró. Vida contemplativa el 2021, d’Arturo Cabellos Martínez, alumne del Col·legi Maristes Valldemia de Mataró i És el català realment la llengua que parlem?: Situació de la llengua catalana a les aules de l’Alt Maresme, de Berta Soler Clavero, alumna de l’ IES Ramon Turró i Darder, de Malgrat de Mar.

L’acte de lliurament dels premis ha estat presidit per la Degana de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró, Maria Pastor Santana, qui ha destacat que “l´esforç i la creativitat del jovent del territori i
l’estudi dels antecedents històrics per realitzar els seus treballs, creen, de ben segur, una moral i una cultura determinada”.
Jaume Vellvehí, President del Grup d’Història del Casal; M. Àngels Jubany, historiadora i docent i Miquel Àngel Vadell, Regidor d’Urbanisme, Educació i Formació Professional de l’Ajuntament de Mataró, també han estat presents a la taula presidencial.

 

Redacció
Imatge i font: Strategycomm agencia de comunicción

 

 

Deixa un comentari