Publicat el 07/07/2018

Un acte obert a la població, amb activitats d’animació infantil d’11 a 14 h, servirà aquest dissabte 7 de juliol per a inaugurar el nou espai verd amb passeig marítim i la zona comercial que s’han construït al port de Premià de Mar

Aquesta nova àrea pública arriba amb la voluntat de millorar la relació que manté el municipi amb el mar, i oferir un espai d’oci de qualitat als ciutadans, millorant la qualitat urbana i la dinamització del comerç i el lleure, i convertint-se en espai de referència per a Premià de Mar i la resta de la comarca.

El nou espai verd públic compta amb una esplanada d’entre 40 i 50 metres d’amplada, segons la zona, i 400 metres de longitud, amb un total de 21.500 m², l’equivalent a 2,5 vegades la superfície del parc del Palmar. Es presenta com un gran espai, amb una base de sauló, on s’hi ubiquen un seguit d’illes d’entre 1000 i 1500 m² de superfície, amb diversos usos que es van concretar a partir de les aportacions ciutadanes que es van fer en el seu moment. Així, d’oest a est s’hi troba un skatepark -una antiga reivindicació a la ciutat que ha trobat al port el seu encaix-, pistes de petanca i jocs per a gent gran, jocs infantils dividits per a menors i majors de 4 anys, i un espai ombrívol dedicat al descans. Tot seguit s’arriba a l’espai que coincideix amb la desembocadura del nou pas soterrat on se situa un meeting point, un espai de trobada, amb una gran pèrgola amb ombra vegetal. S’hi troba després un altre lloc de descans i l’espai Àgora, una zona pavimentada i preparada per a diversos usos. Finalment hi ha una zona de pícnic. Totes aquestes illes són resseguides amb un camí de 2 metres d’amplada pavimentat en dur, de forma que pugui ser recorregut fàcilment per persones amb mobilitat reduïda.

Bona part d’aquesta zona verda s’ha construït a l’espai que antigament ocupaven les instal·lacions del Club Nàutic, recentment enderrocades a excepció de la torre rodona que ha quedat com a equipament d’ús municipal. Per la seva part, el Club Nàutic disposa ara d’una nova seu al port dividida en diverses edificacions separades.

A la nova zona verda s’arriba a través del pas soterrat que s’ha construït sota la Nacional II i la via de tren com una prolongació del carrer de Santiago Rusiñol. El pas fa 4,5 metres d’amplada, i és el més ample dels existents a Premià de Mar (el del torrent Malet i el de Can Manent fan 2,90 m i 3,5 m d’amplada respectivament). A diferència de la resta de passos de la ciutat, el del carrer de Santiago Rusiñol presenta, a més, continuïtat visual a les boques d’entrada i sortida, la qual cosa li proporciona més llum natural. Aquest pas soterrat té també unes connotacions urbanístiques importants, ja que ve a sumar-se al que serà el vial que enllaçarà el port i el carrer de Santiago Rusiñol amb la plaça del Doctor Ferran i la Gran Via de Lluís Companys.

Una altra novetat dins l’equipament que s’inaugura dissabte és el Passeig del Contradic, l’escullera que tanca el port per Ponent. Es tracta d’un vial de 5 metres d’amplada que s’acompanya d’una franja amb vegetació. A mig recorregut, aquest vial es desdobla en una via que continua a cota plana, a 2 metres sobre el nivell del mar, i una altra que aixeca una passera que arriba a un mirador. Finalment també s’hi troba un vial interior entre les edificacions, amb prioritat per a vianants per sobre dels vehicles que hi hagin d’entrar per deixar mercaderies a la zona comercial, i un aparcament per aproximadament 1.000 places.

La nova zona comercial

La nova zona comercial que també s’inaugura avui dissabte, consta de 18.000 m² de superfície que es distribueixen en 6 edificis modulars. Aquesta nova zona comercial suposarà, segons un estudi encarregat l’any passat per l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, un impacte anual de 27 milions d’euros i la creació de 450 llocs de treball directes i 1.200 d’indirectes.

Cal recordar que tant la zona verda com la zona comercial han estat construïdes per l’empresa Marina Port Premià SL, concessionària de l’explotació del port des de l’any 2007.

Comentaris:

  • Isabel Martin ha dit:

    Li desitjo el millor a aquesta obra nova, pero, qué passa amb el baixador del tren? Si volem fomentar l’us del transport públic, aquest baixador és imprescindible. Tinc entès que el
    Parking, a més, serà de pagament, excepte la primera hora que et regalarà algun supermercat, restaurant, … No crec que sigui gaire atractiu anar-hi. I a peu poden anar algunes persones, pero no totes, y menys si tens previst comprar.

Deixa un comentari