Publicat el 30/05/2017

El Dia Mundial Sense Fum se celebra aquest dimecres 31 de maig. El consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura i evitable

Un any més, el Consorci Sanitari del Maresme s’involucra i participa en la Setmana Sense Fum organitzant tot un conjunt d’accions que tenen com a finalitat continuar sensibilitzant la població del Maresme de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el consum de tabac, abandonar-lo, així com poder gaudir d’un ambient lliure de fum.

La Setmana Sense Fum és una iniciativa promoguda per la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria (semFYC) i CAMFiC a Catalunya, en la qual hi participen totes les associacions, entitats i organitzacions que promouen l’antitabaquisme. El CSdM és membre de la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, mantenint la certificació d’argent des de l’any 2014, i des del 2008 les seves ABS formen part del Programa d’Atenció Primària Sense Fum, sent el primer lloc on cal adreçar-se per iniciar la deshabituació. D’una banda, el Consorci forma i actualitza els seus professionals en l’abordatge del tabaquisme. També implementa programes de deshabituació personalitzats per als pacients i posa a disposició dels propis treballadors programes de deshabituació per tal d’aconseguir el major impacte modèlic com a professionals sanitaris.

El tabac, una amenaça per al desenvolupament. Aquest és el lema d’enguany de l’OMS, l’organitzadora del Dia Mundial sense Tabac, que se celebra cada 31 de maig. Durant la campanya, l’OMS vol demostrar que la indústria compromet el desenvolupament sostenible de tots els països i proposarà mesures de lluita contra la crisis mundial causada pel tabaquisme.
El consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura i evitable. Segons l’OMS, cada any moren 6 milions de persones per malalties associades al tabaquisme. A Catalunya, malgrat la tendència a la baixa, encara fumen 1,5 milions de persones, i prop del 26% dels joves d’entre 15 i 34 anys fuma diàriament o ocasionalment.
Són moltes les malalties associades al tabaquisme. El tabac és el principal factor de risc dels càncers de faringe, esòfag, pulmó, pàncrees, ronyó i bufeta, i malalties cròniques com la bronquitis, la malaltia conorània i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), entre d’altres.

Resultats de l’enquesta de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària. Realitzada a més de 9.000 fumadors i no fumadors, l’enquesta destaca que el 70 % dels fumadors han fet al menys un intent per deixar de fumar i la majoria ho deixa sense ajuda. No obstant, entre aquells que la busquen, les principals fonts de suport han estat les infermeres (48%) i els metges (28%). Així mateix, més de la meitat dels enquestats consideren que un increment en el preu del tabac faria que més persones deixessin de fumar, i un 72% aposta per pujar el preu i els impostos del tabac, que augmentin els espais sense fum i que es financiin els tractaments farmacològics com a principals mesures per reduir el seu consum.

Agenda d’activitats del CSdM Dia Mundial sense Tabac

Exposició de material gràfic. Lloc: Espai expositiu de l’Hospital de Mataró Dia: del 31 de maig al 2 de juny Realitzada pels usuaris de l’Hospital de Dia d’Adults, Infantojuvenil i d’hospitalització d’aguts de l’àmbit de Salut Mental i Addiccions.

Quina és la dependència: Taula informativa sobre tabaquisme, realització de mesures de monòxid de carboni (cooximetries), test de dependència i lliurament de resultats per a usuaris i professionals. Llocs: Hospital de Mataró. Vestíbul principal, de les 9.30 a les 13.00. Obert a usuaris i professionals Hospital de Mataró. Menjador de personal, de les 9.30 a les 11.00 hores i de les 13.00 a les 14.00 hores

Taller de tabaquisme per a pacients de Salut Mental.

 Llocs: Unitat d’Hospitalització d’aguts adults. Dia 30maig. Hora: de 11 a 13:00 hores Hospital de Dia Injantojuvenil. Dia 31 de maig. Hores: De les 11.00 a les 13.00 hores Hospital de Dia d’adults. Dia: 1 maig. Hora: de 11 a 13 :00 hores. Realitzat per Personal de Psicologia, Infermeria i Terapia ocupacional del Servei de Salut Mental i Addiccions.

Activitats dels ABS del Consorci Exposició de taules informatives amb material gràfic i d’autoajuda en els vestíbuls dels tres centres durant la Setmana Sense Fum.

Durant aquest curs s’han realitzats tallers de prevenció del cànnabis a alumnes de quart/ tercer d’ESO i tallers de prevenció sobre el tabac de cargolar a alumnes de primer d’ESO als instituts de Dosrius i Argentona.
ABS Argentona: es penjaran cartells amb eslògans antitabac realitzats pels alumnes de primer d’ESO de l’IES Argentona com a resum-aprenentatge del taller sobre tabaquisme realitzat durant aquest any.

El compliment de la normativa, clau en la lluita contra el tabac. Recordem que la llei de control del tabaquisme prohibeix el consum de tabac en els espais interiors i exteriors dels centres sanitaris. Per tant, facilitar el seu compliment es responsabilitat de tots, treballadors, pacients i visitants. La col·laboració de tots és clau en aconseguir una cultura sanitària lliure de tabac.

El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona.

Deixa un comentari