Publicat el 05/12/2019

“Postres d’hidromel i fractal fluid”  ha estat el treball de Sara Saladich de Sant Vicenç de Montalt, guanyadora del primer Premi UB-Ferran Adrià amb Gallina Blanca

La seva investigació, que tracta sobre l’aplicació dels fractals (figures semigeomètriques combinades a diferents escales que es troben en els aliments i la natura) a la cuina molecular, combinats amb la física i la química per modificar els ingredients d’unes postres, ha estat mereixedora del gran guardó. L’estudiant de segon de Batxillerat ha rebut el primer premi, valorat en 1.000€ destinats a activitats o béns culturals, a més d’un premi extra de 500€ pel professor tutor del seu treball.

Aquests premis ​​tenen l’objectiu de fomentar els estudis d’alimentació, nutrició i gastronomia entre les noves generacions, a més d’impulsar l’elaboració de treballs de d’investigació que relacionin les ciències amb la realitat diària de tots els sectors de l’entorn de l’alimentació. Amb aquesta edició, ja són prop de 500 els participants en aquests premis des que es va llançar aquesta iniciativa, fa una dècada.

En aquesta desena edició han entregat els premis el Josep Batista Trobalón, vicerector de Personal Docent i Investigador de la UB; el reconegut xef i Doctor Honoris Causa per la Universitat de Barcelona, Ferran Adrià; Neus Matutes, directora de comunicació corporativa de GBfoods, grup al qual pertany Gallina Blanca; M. Carmen Vidal, directora en funcions del Campus de l’Alimentació de Torribera i vicedegana acadèmica de l’àmbit de l’Alimentació de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació; Carme Chacón, subdirectora general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; i Lali Salom, del Servei d’Atenció a l’Estudiant se la Universitat de Barcelona i secretària del jurat del Premi UB-Ferran Adrià amb Gallina Blanca.

Durant el lliurament de premis, que va tenir lloc ahir a l’Edifici Històric de la UB, el xef Ferran Adrià ha destacat que “actualment la ciència ha entrat a la cuina, això abans era impensable. Per avançar cap al futur, els joves han de conèixer la gastronomia des de les perspectives d’altres disciplines, com la història, la ciència i la filosofia. Per fer coses extraordinàries, fan falta mitjans extraordinaris, esforç, assumir riscos i ambició. La diferència entre tenir èxit o no és ser valent”. El vicerector de la UB, Josep Batista, ha recordat els prop de 40 guanyadors d’edicions passades i com el premi ha incidit en la seva formació. “És un moment especial perquè avui reconeixem l’excel·lència a través d’aquests Premis UB-Ferran Adrià amb Gallina Blanca”, ha afegit.
Per la seva part, la directora de comunicació corporativa de GBfoods, Neus Matutes, ha insistit en la importància de ser conscients del paper que té la nutrició per a la salut de les persones. “Estem orgullosos de la gran contribució que fan les joves generacions als nous paradigmes del consum conscient. Des dels nostres orígens, hem ofert solucions culinàries que han anat adaptant-se als hàbits de consum dels ciutadans de diferents generacions”.

Premis honorífics per a estudiants, escoles i instituts
A més del premi principal, l’edició d’aquest any ha comptat amb diversos premis honorífics a altres projectes com el de Mirana Eid Awad, que ha estat guardonat amb el  Premi Sent Soví al millor treball relacionat amb l’alimentació (nutrició, agricultura o tecnologia alimentària). L’estudi “Ús nutricional de l’ordi” d’aquesta alumna, dels Maristes Montserrat de Lleida, analitza la creació d’un aliment funcional a partir de farines enriquides en compostos bioactius, que poden potenciar i enfortir el sistema de defenses humà.
Un tercer guardó s’ha atorgat a l’Institut El Cairat d’Esparraguera. Les alumnes d’aquest centre, Georgina Molero Murà i Mariona Porta Argelaga, han estat les guanyadores del Premi de Seguretat Alimentària pel seu treball sobre un bioindicador colorimètric complex per evitar el desaprofitament d’aliments a les nostres llars.
Per últim, el premi a l’escola, institut o centre més proactiu ha estat per l’IES Claudio Sánchez Albornoz, de Lleó.

Foto: Premiats més Jurat

Deixa un comentari