Publicat el 27/09/2018

El cap de setmana del 5, 6 i 7 d’octubre, la Fira Iberoromana, coincidint amb la seva XX edició, rep un nou impuls i es converteix en REVIU ILTURO

Aquest Festival Cultural, pretén divulgar el ric patrimoni arqueològic local, on fa més de 20 segles convivien ibers i romans. També, un any més, en col·laboració amb el Consorci de Promoció Turística del Maresme, REVIU ILTURO torna a ser una de les activitats centrals del Festival Laietània que es celebra anualment a la Comarca del Maresme.
La nova fórmula de festival inclou novetats com són els “Racons que parlen” monòlegs històrics a peu de carrer, activitats en horari nocturn i paquets temàtics. Cal destacar que el festival cada any tindrà un fil conductor, enguany el protagonista és el vi.

La programació s’ha millorat pel que fa a les activitats ja consolidades com les visites guiades, que s’han renovat de forma substancial inspirades en quatre temàtiques segons les restes arqueològiques del període Iber i romà que trobem a Cabrera de Mar:
– Cultura vinícola romana (Jaciment de Ca l’Arnau, forns de terrissa)
– Societat romana ( Jaciment de Ca l’Arnau, termes)
– Religió ( Jaciment de Can Modolell, temple dedicat a Mitra)
– Els ibers ( Poblat Iber de Burriac)

La temàtica que vertebra REVIU ILTURO 2018 és la cultura vinícola romana, ja que Cabrera de Mar té un important passat vitivinícola en aquesta època. Els escriptors Estrabó i Plini el Vell en els seus tractats parlen del vi laietà i de la gran capacitat de producció d’aquest territori. A Cabrera es conserven els forns de terrissa del jaciment romà de Ca l’Arnau, un centre productor d’àmfores que va funcionar en el període de màxima esplendor de la producció vitivinícola aquí a les costes de Laietània, des del primer quart del segle primer abans de la nostra era fins al primer decenni del segle primer de la nostra era.

La programació d’enguany s’amplia i s’afegeix la nova franja horària també amb activitats nocturnes. Els protagonistes són la gran novetat de REVIU ILTURO 2018, monòlegs històrics a peu de carrer anomenats “Racons que parlen”, interpretats per actors professionals amb un guió creat i supervisat per experts historiadors i arqueòlegs.
S’ofereixen 5 monòlegs també relacionats amb les quatre temàtiques comentades, entre els que es coneixerà un home iniciat en els misteris bàcquics que reflexiona sobre les seves creences i rememora el seu ritual iniciàtic, o Lidé, una jove prostituta que per sobreviure només li queda l’opció de vendre el seu cos per dos asos!. A més dels monòlegs, no hi faltarà un espectacle de recreació històrica de Gladiatura que es representarà també com a novetat a la nit de dissabte.

En l’espai firal es podran realitzar activitats de temàtica iberoromana on es faran tallers familiars gratuïts com per exemple, fer de petits arqueòlegs, jugar com ho feien els nens i nenes romans amb jocs antics de tauler. També es podrà visitar el mercat de productes artesanals, la fira d’entitats i comerços locals i diferents equipaments patrimonials del Maresme.

De cada temàtica es proposa:
– una visita guiada
– un monòleg de “Racons que parlen” o dos en el cas de la cultura vinícola i societat romana.
– una conferència
– activitats infantils per qui vulgui gaudir de la història en família
– un taller de vi i degustació per adults on es podran descobrir els secrets del vi a l’antiga Roma, conèixer les costums a taula, i conèixer amb els cinc sentits els estris, begudes i aperitius romans!
Es tracta de gaudir junts del passat iberoromà de Cabrera de Mar!

Hi ha activitats amb accés gratuït i altres de pagament.
S’ofereixen tres tipus de preus, segons l’activitat i una promoció especial relacionada amb la temàtica de la cultura vinícola romana.
Visites guiades 5€, Racons que parlen 2,5€ i Tallers degustació 5€.
Promoció especial d’activitats de temàtica vitivinícola 10€ que inclou:
1 visita guiada (de la temàtica promocionada)
1 entrada a Racons que parlen ( a escollir entre els 2 que hi ha)
1 Taller degustació “VINUM ILTURO”

Es podran realitzar també activitats gratuïtes com els tallers infantils, conta contes, espectacle de gladiatura, conferències i també immortalitzar en imatge el record de REVIU ILTURO en autèntics photocalls iber i romà.

REVIU ILTURO també per a escoles de l’1 al 5 d’octubre
Una de les novetats importants és que la setmana prèvia al festival es dedica a les escoles on se’ls presenta l’oferta de visites dedicades a alumnes de cicle infantil fins a batxillerat. Visites guiades especialitzades als jaciments arqueològics de Cabrera complementades amb un taller a preus molt especials.

 

 

 

 

Deixa un comentari