Mandonguilles de calamars amb pèsols
Per fer mandonguilles de calamars amb pèsols primer, poseu el pa a remullar en la llet (reserveu-ne un tros per a la picada).
Barregeu en un bol les carns, juntament amb un gra d’all picat, una mica de julivert, sal, pebre i els calamars nets i també picats.
Un cop tot ben barrejat, incorporeu-hi el pa remullat i escorregut, i aneu remenant fins que la massa quedi compacta.
Amb aquesta massa feu boletes de la mida d’una pilota de ping-pong, enfarineu-les i fregiu-les lleugerament en una cassola amb una mica d’oli. Un cop fregides, reserveu-les.
A la mateixa cassola, sofregiu un gra d’all i la ceba, picats ben fins. Un cop hagin agafat una mica de color, incorporeu-hi el tomàquets ratllats, una mica de sal i una mica de sucre, i deixeu-ho coure fins que el tomàquet estigui al punt.
A part, prepareu una picada amb les ametlles, una llesca petita de pa, els alls i el julivert fregits i triturats. Un cop cuit el tomàquet, afegiu-hi la picada, les mandonguilles, el got de vi blanc i deixeu-ho coure, amb la cassola tapada i a foc suau, fins que la salsa quedi lligada.
Aleshores, incorporeu-hi els pèsols ja pelats i mig gotet de fumet, i deixeu-ho coure 5 minuts, fins que els pèsols s’estovin. Rectifiqueu-ho de sal i deixeu-ho reposar.
- 250 g de carn picada de vedella
- 250 g de carn picada de porc
- 500 g de calamars frescos nets
- 2 kg de pèsols frescos amb beina, o l’equival ja triat
- 4 grans d’all
- Julivert
- Pa sec
- Llet
- Sal, sucre
- Pebre
- Farina
- 1 ceba
- 4 tomàquets madurs
- 1 got de vi blanc, sec
- Mig got de fumet de peix
- Oli d’oliva
- 10 ametlles torrades