Publicat el 23/06/2017

L’escriptor premianenc Rafael Vallbona ha guanyat el 37è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana, que convoca la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBBV CX i publica Edicions 62.

El veredicte del jurat es va fer públic el passat dilluns 19 de juny en un acte al saló modernista de l’antiga Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, presidit per Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya.

La casa de la frontera’ és un establiment situat al barri de la duana de Puigcerdà, al bell mig de la ratlla amb França. Des de finals del segle XIX pertany a la família Grau, que la van comprar per instal·lar-hi un hostal que amb el temps es va transformar en bar i botiga de queviures.

Mentre apaga per darrera vegada les neveres i els llums de la botiga, la Carme repassa la vida de la família –des dels rebesavis fins als fills– i recorda sense nostàlgies la història de la casa. Un lloc de pas on s’hi han encreuat destins d’aventurers, fugitius o exiliats i que, enmig d’un paisatge imponent, ha estat testimoni d’alguns dels episodis més rellevants que han transformat la Cerdanya i el país: la Guerra Civil, la misèria de la postguerra, el contraban, el turisme o el túnel del Cadí.

Ara que tanca la botiga la Carme sent com el seu món s’apaga. Perquè aquelles vides que al llarg de cinc generacions l’han poblat formen part de la seva.

Amb una reconstrucció històrica ben travada, movent-se entre el present i el passat, i jugant amb una doble perspectiva de realitat i ficció, Rafael Vallbona ha escrit una novel·la coral que manté la intriga i l’emoció per una terra i uns personatges –amb les seves esperances i il·lusions, els seus somnis o les seves pors– que han deixat la seva petja en la història del país.

El premi BBVA Sant Joan de literatura catalana és un dels guardons més prestigiosos de la literatura catalana actual. Vicenç Villatoro, Antoni Bauçà, Vicenç Pagès, Pep Coll, Andreu Martín o Baltasar Porcel han estat alguns dels seus guanyadors.

El premi està dotat amb 35.000 euros, i l’obra guanyadora la publicarà a primers de setembre Edicions 62 coincidint amb la Setmana del llibre en Català. L’anterior edició del premi la va guanyar l’escriptora i acadèmica de la RAE Carme Riera (Palma, 1948), amb l’obra Les darreres paraules.

Deixa un comentari