Publicat el 25/04/2016

El programa de teràpia computeritzada, anomenat “Supera tu depresión”, s’emmarca en el projecte europeu de telemedicina per al tractament de la depressió MasterMind.  

Mitjançant la teràpia, a la qual s’accedeix a través d’una plataforma web, es pretén influir en el comportament, el pensament i l´estat d´ànim dels pacients amb l´objectiu de millorar el seu estat de salut. Es tracta d´ajudar-los a activar recursos propis, aprendre noves estratègies i posar en marxa petits canvis que els permetin gestionar millor les emocions.

 La iniciativa s´adreça a la població de referència de BSA, i el reclutament dels pacients, que han de ser adults, es fa a través de professionals d’infermeria i medicina de família, psiquiatria i psicologia de l’organització sanitària municipal, que gestiona l’Hospital Municipal de Badalona, el Centre Sociosanitari El Carme i diversos centres d’atenció primària a Badalona, Montgat i Tiana. 

De dos a tres mesos de teràpia

La teràpia via web dura de dos a tres mesos i consisteix a completar vuit mòduls de treball sobre la depressió i un mòdul auxiliar sobre hàbits de vida saludable. Cada mòdul inclou una part teòrica, un seguit d´exercicis pràctics relacionats amb el tema que s’està treballant i un qüestionari de revisió de tasques. La plataforma és molt intuïtiva i va indicant al pacient quina activitat ha de fer en cada moment. 

El professional de referència de cada pacient va rebent informació sobre la seva evolució i, en cas que ho consideri necessari -per exemple si es detecta un empitjorament en l´estat de salut o una setmana d´inactivitat en la plataforma- contacta amb ell. 

Els continguts del programa, disponible en castellà, han estat elaborats conjuntament per especialistes en salut mental de diverses entitats de l´Estat espanyol, en concret de la Conselleria de Sanitat de Galícia, el Servei Aragonès de Salut, el Servei Basc de Salut, el Centre d´Excel·lència Internacional en Recerca sobre Cronicitat (també del País Basc) i Badalona Serveis Assistencials. 

A banda de la plataforma de teràpia computeritzada, MasterMind també preveu implementar un servei de videoconferència col·laboratiu per ajudar al tractament de pacients amb depressió des de
l´atenció primària. El sistema serà fonamentalment una eina de traspàs de coneixement entre especialistes en salut mental i metges de família tot i que, en alguns casos, el pacient també estarà present en les sessions. 

Mitjançant aquest servei, l´especialista podrà instruir el metge de família i el pacient sobre la malaltia i el seu tractament, validar el diagnòstic i monitorar el curs dels símptomes durant i després del tractament.

Amb MasterMind es pretén oferir a un ampli espectre de pacients, en el seu entorn proper, un tractament d´alta qualitat i especialitzat. El projecte ha de permetre identificar obstacles i factors d’èxit de cara a l’aplicació del sistema de teràpia informatitzada a gran escala en diferents contextos polítics, socials, econòmics i sanitaris i des de la perspectiva de pacients, professionals i proveïdors de salut. També es vol formar una xarxa entre professionals de la salut que els faciliti donar-se suport i compartir coneixement.

Consorci  Europeu
El consorci que desenvolupa MasterMind està format per 23 entitats d´Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, Noruega, Dinamarca, els Països Baixos, Turquia, Estònia i l´Estat espanyol. El pressupost total del projecte, que rep finançament de la Comissió Europea, és de 14 milions d’euros. 

MasterMind va arrencar el març de 2014 amb una reunió celebrada a Badalona, i és previst que finalitzi el febrer de 2017. En la iniciativa participaran al voltant de 5.000 usuaris, dels quals 200 seran aportats per BSA: una part seran pacients que seguiran la teràpia computeritzada i la resta professionals i pacients que utilitzaran el sistema de videoconferència col·laboratiu. Un cop superada la fase pilot del projecte, es pretén que BSA pugui seguir oferint als seus pacients la possibilitat d´emprar “Supera tu depresión”. 

Noves solucions a una malaltia molt estesa 
La depressió és una de les malalties més esteses i que genera més costos a Europa, i els pacients que requereixen tractament per part de professionals altament qualificats ha superat el número d’especialistes disponibles. En conseqüència, es fa necessari cercar mètodes alternatius per atendre a aquests pacients sense comprometre la qualitat del tractament.

Diversos països europeus han implementat ja serveis i solucions innovadors en aquesta matèria, i s’han realitzat estudis de recerca per establir els resultats d’aquests tractaments alternatius. MasterMind es construeix a partir d’aquesta recerca i d’aquests serveis desenvolupats prèviament a diferents regions d’Europa, els quals s’integren en aquest projecte amb l’objectiu d’implantar-los àmpliament i de recollir els seus resultats.  

De fet, Badalona Serveis Assistencials ja disposa d’experiència en aquest camp, ja que l’octubre de 2014 va posar en marxa, conjuntament amb l’empresa Arvato Bertelsmann, un projecte pilot de seguiment i ajuda online a persones amb trastorns emocionals, anomenat Caring me. Alguns dels objectius de la iniciativa, que encara s’està desenvolupant, són avaluar l’eficàcia del sistema en la millora de la salut, testar la seva influència en el foment del compromís, la responsabilitat i l’autonomia dels usuaris i reduir l’estigma que avui dia encara acompanya les malalties mentals.

Badalona Serveis Assistencials és una organització sanitària municipal que té  com a finalitat prestar serveis de salut i atenció a la dependència en el Barcelonès Nord i el Baix Maresme. Amb 10 centres i més d’un miler de professionals, dóna cobertura a una població de referència de 435.000 persones.

Deixa un comentari