Publicat el 12/06/2017

Investigadors de diferents organitzacions de referència en la salut pública han iniciat un estudi sobre els efectes beneficiosos de l’exercici físic i l’entrenament de les funcions cognitives (memòria, atenció, raonament…), en la salut i el cervell de les persones adultes. Aquest projecte, en un inici localitzat a Santa Coloma de Gramenet, s’ha traslladat a Mataró.

L’objectiu del Projecte Moviment és determinar quins canvis positius es produeixen en el cervell quan s’entrenen el cos i la ment, i saber si una intervenció basada en la combinació d’aquestes activitats pot contribuir a la prevenció i millora del deteriorament cognitiu, la demència i la qualitat de vida.

Es tracta d’un treball d’investigació, coordinat per l’Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol, l’Institut Català de la Salut, l’Institut Guttmann, l’Hospital Germans Trias i Pujol i la Universitat de Barcelona, finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat.

El projecte està dirigit a persones d’entre 50 i 70 anys sanes que no realitzin activitat física de manera regular. La intervenció té una durada de 3 mesos i consisteix en un programa d’entrenament físic i cognitiu de 5 sessions setmanals de 45 minuts que els participants poden realitzar pel seu compte o amb els investigadors del projecte. La participació és voluntària i de caràcter gratuït.

S’han establert 3 grups d’estudi, el de caminar activament, el d’entrenament cognitiu, i el grup mixt en què es realitzen totes dues activitats. Cada participant és assignat aleatòriament a un d’aquests grups i abans i després del període d’entrenament se’ls realitza una revisió mèdica i de les funcions cognitives i una ressonància magnètica per tal de valorar l’estat general i les millores aconseguides.

Actualment, més d’una setantena de persones han completat o estan duent a terme la intervenció de manera voluntària amb una valoració positiva. El procés de participació està obert i els investigadors esperen arribar als 140 participants en total, pel que fan una crida a la participació als ciutadans de Mataró i les poblacions properes a la capital maresmenca.

Segons els investigadors del projecte la participació en aquest estudi no suposa cap risc per la salut, en canvi, sí que pot suposar importants beneficis, ja que tant l’activitat física com l’entrenament cognitiu que es realitza poden contribuir a millorar tant la salut física general com la salut del cervell en particular.

Aquelles persones que vulguin participar en l’estudi poden trobar més informació a la pàgina web del projecte (https://projectemovimentblog.wordpress.com) o posar-se en contacte amb l’equip per telèfon (667051236, de dilluns a divendres), o per correu electrònic (projectemoviment@gmail.com).

 

Deixa un comentari