Publicat el 14/03/2022

Un projecte de ciència ciutadana que té com a objectiu conèixer la distribució d’aus que crien a la comarca per estudiar-ne l’evolució al llarg del temps

 

L’Ajuntament organitza el 16 de març una xerrada sobre el segon Atles dels ocells nidificants del Maresme, un projecte de ciència ciutadana que té com a objectiu conèixer la distribució d’aus que crien a la comarca per estudiar-ne l’evolució al llarg del temps.
Durant un període de tres anys, que va començar la primavera de 2021 i s’allargarà fins a finals de 2023, les persones que participen en aquesta iniciativa recullen les dades de possibles evidències de cria de les diferents espècies d’ocells detectades i les fan arribar, a través del web www.ornitho.cat o de l’App NaturaList, a la coordinació de l’Atles, que les revisa i les valida.

D’aquesta manera s’obté una fotografia de l’estat actual de la cria d’aus a la comarca i es pot comparar amb les dades obtingudes en el primer Atles, que es va presentar l’any 2005.
Aquesta nova versió permetrà conèixer la distribució actual dels ocells que nidifiquen al Maresme i estudiar com ha variat la distribució de les espècies en els darrers quinze anys.

Amb un any de mostreig ja es disposa d’uns primers resultats: s’han detectat algunes espècies que estan en clara expansió (com l’oreneta cua-rogenca o la cotxa fumada), d’altres en clara regressió o fins i tot que no s’han detectat (com el cucut reial), d’altres amb una població estable (gafarró, cadernera…) i d’altres que són de nova aparició (passerell comú, milà negre…).

La xerrada es farà a Can Lleonart a les 19h i no cal inscripció prèvia. Comptarà amb la participació de dos dels coordinadors de l’Atles, Héctor Andino i Joan Pujol, que ja van participar en el primer treball.
Presentaran alguns d’aquests primers resultats obtinguts i explicaran quina és la metodologia del cens i de quina manera s’hi pot col·laborar, ja que és un projecte que no es limita només a ornitòlegs/gues professionals sinó que està obert a qualsevol persona amant de la natura.

El primer l’Atles d’ocells nidificants del Maresme es va presentar l’any 2005 i aquesta nova versió permetrà conèixer la distribució actual dels ocells que nidifiquen al Maresme i estudiar com ha variat la distribució de les espècies en els darrers quinze anys.

La xerrada del 16 de març és una primera aproximació a aquest treball que es complementarà amb tres propostes més, previstes per als dies 1, 3 i 4 de juny, emmarcades dins del programa “Parcs i biblioteques… naturalment!” que promou la Biblioteca Ferrer i Guàrdia amb l’objectiu de promoure l’apropament entre la lectura i la natura.

Dimecres 1 de juny 19h. Taller Què diuen els ocells? A càrrec de Pere Alzina Bilbeny, Consultor Ambiental i guia de Natura i viatges

T’agradaria aprendre a identificar els ocells i llurs cants? Saber perquè canten? A qui adrecen el cant? Com diferenciar un cucut d’una puput? I un tudó d’una tórtora? Apunta’t a aquest taller que té un mètode innovador per aprendre a descriure, identificar i…dibuixar el cant dels ocells dels nostres pobles, camps i boscos. Lloc: Biblioteca Ferrer i Guàrdia

– Divendres 3 de juny 17.30h. Espectacle Contes d’ocells dins un cistell A càrrec d’Alma i la mar

En aquesta ocasió l’Alma explicarà tres contes en què els ocells i altres animals són els protagonistes. En Piu i els ocells, El fillet mussol, En Calvin no sap volar. Lloc: Bosquet costat de la Biblioteca i en cas de pluja a Can Lleonart

Dissabte 4 de juny de 10h a 14h. Biblioteca, porta del Parc. Sortida i passejada  a la descoberta d’ocells A càrrec d’Alfons Alier

Posar en pràctica els coneixements adquirits i, tot esmolant la nostra oïda, identificar les espècies d’ocells més comunes dels nostres boscos, camps, pastures, pobles i ciutats. Punt de trobada: Biblioteca Ferrer i Guàrdia

 

Redacció
Imatge i font: Ajuntament d’Alella

 

 

Deixa un comentari