Publicat el 19/11/2019

A partir de les deu de la nit es prenen mesures per crear un clima de tranquil·litat que permeti als pacients dormir un mínim de 6 hores seguides

L’Hospital Comarcal de Blanes, centre gestionat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ha posat en marxa el projecte “Atrapa el son”, una iniciativa que busca promoure el descans nocturn dels pacients que es troben hospitalitzats al centre. Per això, a partir de les deu de la nit es posen en funcionament un seguit de mesures com ara minimitzar el soroll, reduir la intensitat dels llum o reorganitzar les cures per crear un clima de tranquil·litat que permeti dormir sense interrupcions des de la mitjanit (aproximadament les 00h) i fins ben entrada la matinada (aproximadament les 6h), les anomenades “hores màgiques”.

El projecte, que s’ha implantat ja en altres hospitals, neix de la necessitat d’abordar des dels professionals de la salut, amb el lideratge d’infermeria, el problema de la interrupció del son en les persones ingressades i la consegüent manca de descans. De fet, diversos estudis científics posen de manifest que el son nocturn és imprescindible pel bon funcionament del cos humà. En el cas dels pacients hospitalitzats per a qualsevol procés quirúrgic o patològic, el descans nocturn correcte, dormir un mínim de sis hores seguides, té repercussions positives sobre la seva salut.

Per això s’ha treballat per corregir els factors que s’ha vist científicament que influeixen més negativament en la qualitat del son com són: el soroll, la lluminositat excessiva, la temperatura i la tasca assistencial dels professionals. En relació al soroll s’ha decidit abaixar el to dels timbres, concentrar el desplaçament de carros per la planta durant el dia, repartir telèfons sense fils a cada unitat perquè el personal assistencial se’l pugui emportar a la butxaca o incentivar que professionals, pacients i acompanyants utilitzin un to de veu més baix.

Pel que fa a la llum s’han repartit llanternes als professionals perquè no hagin d’obrir llums de més intensitat que poden desvetllar els pacients o tancar a partir de les deu de la nit els llums de les entrades de les habitacions. També s’ha treballat en la reorganització dels horaris de les tasques assistencials dels professionals, sempre que l’estat del pacient ho permeti, aquestes s’han de concentrar entre les 22h i les 00h, respectant així el descans de les persones i garantint un ambient més confortable.

Per sensibilitzar i conscienciar de la importància de respectar el son de les persones ingressades no només entre els professionals, sinó també entre els pacients i la ciutadania en general, s’han editat un conjunt de materials, díptics i cartells que es repartiran per les diferents unitats del centre perquè tothom posi de la seva part per aconseguir un ambient calmat i beneficiós per un descans reparador.

Deixa un comentari