Publicat el 16/11/2018

Cinc treballs opten al Premi Iluro d’enguany

L’acte de proclamació del veredicte de la 60a convocatòria serà acollit un any més a l’Ateneu de la Fundació Iluro (La Riera 92 de Mataró), el dimarts, 20 de novembre, a les 19.30 h.

Convocat per la Fundació Iluro i dotat amb 4.500 euros i la publicació de les obres premiades, en aquesta ocasió, a més de les investigacions de recerca històrica s’han convocat específicament al certamen tots els treballs relacionats amb les humanitats i les ciències socials.
De la mateixa manera, l’àmbit territorial d’estudi també s’ha obert i hi han pogut concórrer obres que no estiguessin exclusivament centrades en Mataró o el Maresme, sinó de qualsevol àmbit territorial en què Mataró o el Maresme tinguessin una presència destacada o un interès especial.

Enguany hi opten cinc treballs, els títols dels quals són, per ordre de recepció:

1) Sant Andreu de Llavaneres – 1548 – 2000

2) Joan Pujol (Mataró, segle XVI) o la poesia en el seu context

3) Mataró 1939-1945, La repressió – Paisatge humà després d’una guerra

4) Les batllies rurals – Estudi del cas de la família de Tria de Sant Martí d’Arenys

5) Una relació d’amistat

El jurat d’aquesta convocatòria està presidit pel Dr. Josep Maria Fradera i Barceló (Universitat Pompeu Fabra), i compost pel Dr. Oriol Olesti Vila (Universitat Autònoma de Barcelona), que s’hi incorpora enguany; el Dr. Flocel Sabaté i Curull (Universitat de Lleida); el Sr. Alexis Serrano Méndez (Arxiu Comarcal del Maresme); el Dr. Xavier Torres i Sans (Universitat de Girona); i la Dra. Roser Salicrú i Lluch (Consell Superior d’Investigacions Científiques i Fundació Iluro), que actua com a secretària.

Durant l’acte, Alexis Serrano, director de l’Arxiu Comarcal del Maresme i membre del jurat del premi, pronunciarà la conferència ‘60 anys de Premi Iluro de Monografia històrica’, que versarà sobre l’evolució i els moments de canvi del premi així com també en relació als membres del jurat que n’han format part i dels premiats que s’han succeït els darrers sis decennis, i les seves perspectives de futur.

Com avantsala de l’acte del Premi Iluro 2018, l’Ateneu exposa fins al 20 de novembre ‘Temps de canvis. Urbanisme i arquitectura en els Fons Especials de la Fundació Iluro’, una mostra de fotografies, plànols, objectes i diversos elements gràfics, on es pretén visualitzar i contextualitzar algunes de les transformacions urbanístiques, però també arquitectòniques, que va patir la ciutat de Mataró entre les dècades dels quaranta i setanta del segle XX.
Aquesta exposició és el resultat d’un treball que encara està en marxa, per part de la Fundació Iluro, de tractament, inventariat, catalogació, conservació i documentació del recentment anomenat Fons d’Imatges, el qual forma part dels Fons Especials (juntament amb el Fons Antic, Col·lecció Mataró i Maresme i Fons Mn. Jaume Brufau).

 

 

 

 

 

Deixa un comentari