Publicat el 21/07/2017

L’endemà de l’incendi forestal que es va declarar al vessant de la muntanya del Cau de la Guineu, el govern municipal ha volgut repassar la cadena d’esdeveniments i fer-ne una valoració.

Pel que fa a l’extinció de l’incendi, el cos de Bombers ha notificat a l’Ajuntament, que dóna pràcticament per finalitzats els treballs de control de brases i fumeroles. Durant tota la nit i bona part de la jornada de l’endemà hi ha hagut sis dotacions de guàrdia per remullar les soques, sense que s’hagi produït cap represa del foc. Així les coses, a mitja tarda n’han marxat quatre, i n’han quedat dues per si de cas.

D’altra banda, els Mossos han deixat en llibertat amb càrrecs la persona que presumptament va cometre la imprudència que hauria provocat el foc, en espera que el jutge la citi a declarar, mentre, en paral·lel, els Agents Rurals conclouen la investigació de les causes. En aquest sentit, l’Ajuntament ha informat que té incoats des de 2016 dos expedients al titular de la finca rústica on s’hauria originat l’incendi com a conseqüència dels treballs efectuats amb una serra radial: un de disciplina urbanística i un altre per connexió al corrent elèctric.

Franges i gestió forestal
En declaracions a diversos mitjans de comunicació, l’alcalde, Andreu Bosch, ha destacat la importància dels treballs de prevenció duts a terme a Teià, tant per part de l’Ajuntament com d’altres organismes i particulars. En concret, Bosch s’ha referit a l’obertura de les franges de protecció de les urbanitzacions de la Molassa i el Pi de l’Indià recentment executades per l’Ajuntament, amb el suport de la Diputació, per import aproximat de 24.000 euros, i a les tasques de neteja del perímetre dels nuclis de les Delícies i Assumpció, Santa Fe i Paradís a través d’establiment d’un preu públic. Aquestes actuacions se sumen a l’aclarida de pins afectats per la plaga de l’escarabat tomicus que s’han fet des d’Associació de Propietaris Forestals de la Serralada Litoral Central a les finques de la Gavatxa i del Cau de la Guineu a través d’una subvenció de 35.000 euros de la Generalitat i amb el suport tècnic de la Diputació.

ADF i Parc Serralada Litoral
En la seva doble condició d’alcalde i president del Consorci del Parc de la Serralada Litoral, Bosch ha volgut subratllar la importància dels dispositius de vigilància i prevenció d’incendis de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Teià. Bosch ha posat l’accent en el bon estat de conservació de les pistes forestals gràcies al Pla de Prevenció d’Incendis (PPI) local, que també compta amb la participació de la Diputació, i, sobretot, en l’efectivitat de la bassa situada al coll de can Gurguí per abastir d’aigua els helicòpters bombardes. “Gràcies a la feina de manteniment efectuada pels voluntaris de l’ADF Teià, els helicòpters van poder recarregar tantes vegades com va ser necessari a menys d’un quilòmetre del front de l’incendi”, ha assenyalat.
També ha estat de gran ajut per als mitjans terrestres l’arranjament de la pista carenera que uneix el camí de la Serra i el veïnat alellenc de can Magarola amb coll de Clau. L’actuació, efectuada pel Consorci del Parc a principis de juny, va tenir un cost de 21.780 euros.

Regeneració i control de l’erosió
Avui mateix, la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, han ofert a l’alcalde el seu suport en les tasques de regeneració de l’àrea cremada. La setmana vinent, tècnics del Parc i de l’Oficina de Prevenció d’Incendis tenen previst d’inspeccionar la zona per avaluar l’estat de l’arbrat i establir un pla de treball per eliminar els exemplars morts i prevenir l’erosió. “S’haurà de procedir amb molta cura i diligència”, ja que segons la gerent del Parc, Isabel Cabrera, “un arbre totalment cremat pot ser un focus d’infecció i propagació de plagues”.

Mostres de suport
Durant les tasques d’extinció de l’incendi, l’alcalde va estar en contacte permanent amb els responsables de l’operatiu de Bombers, Agents Rurals, Mossos i Policia Local, així com amb els alcaldes de Vallromanes, David Ricart, i d’Alella, Andreu Francisco, amb el qual es va desplaçar al camí de la Serra. També va estar sobre el terreny el director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Josep Pena. Des de llavors, Bosch ha rebut trucades de suport del preisdent del Consell Comarcal del Maresme, Miquel Àngel Martínez; del diputat d’Espais Naturals, Jesús Calderer, i de diversos alcaldes del Maresme i el Vallès Oriental.

A més d’agrair l’interès de les institucions, l’Ajuntament vol reconèixer el comportament cívic de tots els veïns i veïnes de Teià a l’hora d’atendre les indicacions dels responsables del dispositiu d’emergències, així com l’oferiment de menjar de menjar i beure que van prestar als efectius de Bombers i als voluntaris de les ADF.

 

Deixa un comentari