Publicat el 05/03/2022

Aquest festival neix per donar a conèixer l’endometriosi i recaptar fons per a la seva investigació a l’Hospital Clínic

 

 

El dissabte 30 d’abril tindrà lloc a Premià de Dalt lEndofest, un festival de música organitzat per l’Ajuntament de Premià de Dalt i la promotora Kosmo Eventus que vol combatre el silenci social al voltant de l’endometriosi, una malaltia ginecològica poc coneguda que pateixen una de cada deu dones en edat fèrtil. Els beneficis de l’Endofest es destinaran a la investigació de l’endometriosi a l’Hospital Clínic.

El Parc de Can Verboom de Premià de Dalt, amb una aforament limitat, acollirà durant tot el dia els concerts en directe de: Buhos, Marcel i Júlia, Judit Neddermann, Marion Harper, Le Nais, Dr. Rumbeta i DJ elturtel. També hi haurà d’altres actuacions musicals, un espai  gastronòmic amb foodtrucks, zona infantil i un market amb productes especialment dirigits a les dones.

Les entrades de l’Endofest
Ja són a la venda  a través de la plataforma Codetickets.
Totes les novetats i la programació es podran seguir al compte d’Instagram @endofest2022.

Iniciativa d’una veïna nostra, l’Anna Bassols Duran
L’Endofest és una iniciativa personal de l’Anna Bassols, una jove de 31 anys de Premià de Dalt diagnosticada d’endometriosi. Segons explica l’Anna, “ara fa tres anys, el dolor que tenia cada mes amb la regla des de petita es va convertir en quelcom totalment inaguantable i incapacitant”. Després de múltiples entrades d’urgències a l’hospital on no li sabien diagnosticar l’origen del seu dolor, finalment li van posar nom al que li passava: endometriosi. “Amb el diagnòstic, vaig alliberar part de la frustració i el sentiment d’incomprensió  però  també van aparèixer molts dubtes i pors”, explica l’Anna, que admet que “la primera pregunta que em va venir al cap va ser: podré ser mare?”.
Mentre organitzava l’Endofest, l’Anna va passar per diversos tractaments de reproducció assistida fallits. “He decidit combatre la incertesa, la impotència, la ràbia i la por que sento amb superació, motivació, empenta i il·lusió”.

La marca d’#Endofest, creació de l’artista Lyona
Lyona és el pseudònim de Marta Puig. És una il·lustradora, dissenyadora gràfica i de moda, fotògrafa i artista multidisciplinària catalana, coneguda sobretot com a directora de videoclips. Com a artista polifacètica ha il·lustrat llibres infantils i per adults, s’ha dedicat al disseny gràfic d’agendes, bosses, samarretes i roba per nadons, i és la responsable de les animacions i el videoart de l’obra de teatre La dona vinguda del futur. Ha dibuixat, també, vinyetes sobre el sexe des d’un punt de vista femení.

Què és l’endometriosi?
L’endometriosi és una malaltia crònica que es produeix quan l’endometri, el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original. Acostuma a afectar el peritoneu pèlvic (membrana que cobreix la cavitat abdominal), els ovaris, les trompes de fal·lopi i la resta de la regió pèlvica, incloent-hi l’intestí, la bufeta i el recte.
Aquest teixit desplaçat respon, com el de l’úter, a les hormones que produeixen els ovaris durant el cicle menstrual, és a dir, prolifera, es desprèn i es produeix una descamació durant la menstruació. Aquesta descamació, que no pot ser exterioritzada del cos, produeix quists ovàrics, nòduls i adherències.

L’endometriosi, malaltia de la qual se’n desconeix la causa, afecta 1 de cada 10 dones en edat fèrtil i és la malaltia ginecològica més freqüent. Sovint se’n retarda el diagnòstic, perquè pot ser asimptomàtica o associar-se a dolors menstruals.
És una malaltia benigna, no cancerígena, que pot tenir un impacte important en la qualitat de vida de les dones que la pateixen. Pot causar dolor, sagnat menstrual abundant i dificultar les relacions sexuals. A més, entre el 30% i el 50% de les dones pateixen d’infertilitat.

Actualment, l’únic tractament de l’endometriosi és l’ús continuat d’anticonceptius per tal de parar el procés i no permetre que la malaltia evolucioni. En alguns casos també es donen tractaments hormonals addicionals o s’opta per la cirurgia.

Entrades #ENDOFEST

Donació / Fila zero

 

Redacció
Imatge i font: Ajuntament de Premià de Dalt

Deixa un comentari