Publicat el 13/07/2018

El projecte és fruit de proves pilot prèvies que han permès demostrar que més del 90% de les que s’han retornat al mar sobreviuen

Pescadors, científics i l’administració pública s’han unit en un projecte per recuperar i protegir el fons marí del Cap de Creus.
La iniciativa va néixer amb una prova pilot l’any 2015 amb l’objectiu de replantar gorgònies (una espècie similar al corall) que queden atrapades a les xarxes dels pescadors d’arts menors. Més del 90% de les que es van retornar al mar i es van replantar en unes superfícies metàl·liques van sobreviure. Per això, els investigadors van decidir fer un pas més de la mà dels pescadors artesanals del Port de la Selva i Cadaqués (Alt Empordà) i aquests dies n’estan alliberant perquè tornin al seu hàbitat natural.
El projecte, liderat per l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, vol fomentar una pesca sostenible i mantenir els hàbitats submarins que promouen aquestes espècies. Els experts calculen que l’efecte erosiu de la pesca, el canvi climàtic i la proliferació d’algues filamentoses han provocat la pèrdua de prop del 30% del teixit viu d’aquests animals que s’alimenten de plàncton i que poden viuen a profunditats d’entre 80 i 120 metres. Els impulsors no descarten ampliar la iniciativa a d’altres confraries.

ACN El Port de la Selva
La científica del CSIC Patricia Baena mostrant una de les gorgòniques que aquest 13 de juliol de 2018 s’han retornat al mar.

 

Deixa un comentari