Publicat el 07/10/2022

Les comunitats pesqueres de Vilassar de Mar ens han llegat un patrimoni cultural de primer ordre sobre les tècniques de la pesca artesanal, les formes de vida quotidianes, els costums i les tradicions

 

 

 

En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni i coincidint amb l’any internacional de la Pesca Artesanal, el Grup Motor Obrim el Museu de la Marina i el Museu Municipal de Vilassar de Mar  us proposem un seguit d’activitats centrades en la posada en valor del patrimoni material i immaterial del món de la pesca artesanal a Vilassar de Mar, sense oblidar la rellevància de les desigualtats i dels conflictes socials viscuts en la configuració de la història local.

Un patrimoni clau per entendre el passat i el present de la localitat i per afrontar, amb un major coneixement, les propostes futures sobre la recuperació de la pesca artesanal i la seva sostenibilitat.

La pesca i el patrimoni cultural de Vilassar de Mar
Seminari
En aquest seminari, i de la mà d’experts en etnologia, patrimoni cultural i historia local, es donaran a conèixer els estudis existents sobre patrimoni i pesca a la costa del Maresme i a Vilassar de Mar.
Es farà referència a la significació i rellevància històrica del patrimoni conservat i, també, a la desinformació generada a causa del patrimoni desaparegut i del silenci historiogràfic sobre el treball femení en aquest sector. L’objectiu final consistirà en debatre i proposar noves aproximacions per a projectes futurs.
Hi intervindran: doctor Agustí Martín, degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona; doctor Eliseu Carbonell, Departament de Pedagogia, UdG i Rosario Allué, subdirectora de la Direcció General de Política Marítima, Control i Formació.
Generalitat de Catalunya. Coordinació científica : Agustí Martin
Dijous 13 d’octubre, de 18 a 20 h
Lloc: Sala Roser Carrau (c. Montserrat, 8, 08340 Vilassar de Mar)
Tots els públics. Entrada gratuïta


La Col·lecció de Pesca del Museu de la Marina, visita guiada
Els objectes del Museu de la Marina constitueixen una font de documentació imprescindible per entendre el passat i el present de Vilassar de Mar. Una visita guiada de la mà de diferents experts ens permetrà descobrir la rellevància del fons museístic i els treballs que s’estan duen a terme per a la seva valoració i exhibició.
Amb la participació del Grup Motor Obrim el Museu de la Marina.Divendres 14 d’octubre, a les 18 h i les 18.30 h. Tots els públics
Dissabte 15 d’octubre, a les 12h i les 12.30 h. Públic familiar
Aforament limitat. Es recomana reserva prèvia.
Informació i reserves: museumunicipal@vilassardemar.cat o el tel. 93 7593639.
Lloc: Museu de la Marina (Av. de l’Arquitecte Eduard Ferrés, 82, 08340 Vilassar de Mar)..


Patrimoni pesquer desaparegut: el litoral de Vilassar vist des del mar
Itinerari
Visita guiada a bord del llaüt Sant Ramon pel litoral de Vilassar de Mar. Aquest itinerari permetrà descobrir les transformacions i els canvis que ha patit el litoral i el patrimoni pesquer de Vilassar de Mar en els últims cent anys. A càrrec de Ginés Garcia i Agustí Martin de Bricbarca.
Dissabte 15 d’octubre, a les 10 h i les 11 h
Aforament limitat. Reserva prèvia obligatòria.
Informació i reserves: museumunicipal@vilassardemar.cat o el tel. 93 7593639.
Com a molt tard fins a les 13 h del divendres 14 d’octubre.
Lloc: Pantalà A, Port de Mataró
Tots els públics. Entrada gratuïta.
La realització d’aquesta activitat està sotmesa a les condicions meteorològiques.


Pescaplàstiks
Espectacle de clowns
Vador és un pescador de pesca artesanal que surt a feinejar al mar. Pescarà peixos de plàstic, galledes, soles de sabata i, tot desesperat, anirà provant les diferents arts de la pesca per aconseguir treure el peix.
Aquest espectacle ens parla de la importància de reciclar i de no malmetre el mar.
Creació i direcció: Salvador Manera.
Intèrprets: Salvador Manera i Julia Fane
Duració : 50 min.
Diumenge 16 d’octubre, a les 12 hÇ
Lloc: Jardins del Museu de la Marina (Av. de l’Arquitecte Eduard Ferrés, 82, 08340 Vilassar de Mar)
Públic familiar. Entrada gratuïta

Redacció
Imatge i font: Museu Municipal Vilassar de Mar

Deixa un comentari