Publicat el 11/09/2021

La passada  matinada han nascut 14 tortugues babua a la platja de la Picòrdia d’Arenys. 62 dies després de la posta han sortir les primeres tortuguetes i es preveu que en segueixin sortint les properes nits. La xarxa de voluntariat segueix activa amb els torns de vigilància al niu.

El Servei de Fauna i Flora de la Generalitat a través de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM) ha coordinat tot el procés de seguiment de cada exemplar que ha nascut, d’acord un protocol establert, que preveu una identificació individualitzada, amb mesura, pesos i anàlisis de la seva maduresa. De les 14 tortuguetes que han nascut aquesta, 10 s’han quedat en custòdia -per immanduresa- al CRAM i 4 han estat alliberades al mar, quan ja sortien els primers rajos de sol.

Ha estat una nit llarga, des de que els voluntaris que fan la vigilància, van detectar els primers senyals que la sorra començava a enfonsar-se en el punt on hi havia el niu. A quarts de 5 de la matinada, el cràter ja era més que evident i ha aparegut el primer caparró i en poca estona han sortit les dues primeres tortuguetes. A les cinc tocades hi ha hagut una emergència continuada de deu exemplars més i encara, una estona més tard, els 2 exemplars que han sumat les 14 tortuguetes d’aquesta primera nit a la Platja de la Picòrdia.

Dues o tres nits de naixements de tortugues
Durant les hores de sol no és probable que neixi cap més tortuga però es mantindrà molta atenció per si en sortís cap altra. A partir del capvespre es preveu que retorni l’eclosió de nous ous que pot durar tota la nit.
La xarxa de voluntariat manté els seus torns per garantir la correcta custòdia del niu, que es preveu que finalitzi diumenge al migdia.

Totes les 14 tortugues, una per una, s’han observat i mesurat per l’equip de veterinàries i biòlogues. Un cop fet el control tècnic s’ha decidit que 10 tortugues,  considerades més immadures, es traslladaven en custòdia del CRAM i les altres 4 s’han alliberat tot seguit. S’han previst que les quatre tortugues fessin el trajecte fins el mar caminant per la sorra però l’estat del mar ha aconsellat que no patissin que l’onada les arrossegués. Les tècniques ho han explicat abans als nombrós grup de voluntaris que era a la platja i elles mateixes les han acompanyat a mà a l’entrada a l’aigua.

Des del Facebook de l’Ajuntament d’Arenys s’ha fet una emissió en directe del moment que les 4 tortugues han fet camí a mar (veure vídeo)

Redacció
Imatge i Font: Ajuntament d’Arenys de Mar

Deixa un comentari