Publicat el 03/04/2019

A partir d’ara, els nens i nenes de Teià tenen un espai per ser consultats, escoltats i ser partícips de determinades decisions públiques

El passat divendres 29 de març es va constituir formalment el Consell d’Infants de Teià en un acte a l’Espai can Llaurador que va comptar amb els representants dels alumnes de 4t, 5è i 6è de l’Escola El Cim.  Durant l’acte, l’alcalde Andreu Bosch va lliurar diplomes de reconeixement tant als nois i noies que n’han resultat escollit consellers i conselleres, com a la resta dels candidats i candidates.
La seva designació es va produir el passat 13 de març, a raó de tres alumnes per cadascuna de les classes. Els dos primers representants van ser escollits per votació directa dels seus companys i el tercer va ser el guanyador d’un sorteig entre tothom qui s’hi havia presentat.
D’aquesta manera, el Consell d’Infants per al curs 2109-2020 queda format per un total de 23 membres, atès que hi ha tres classes de 4t, dues de 5è i dues de 6è i que, a més, es van registrar dos empats en nombre de vots.
Quan el curs vinent els alumnes de 6è passin a l’Institut hi haurà eleccions una altra vegada.

Sessions i temàtica a treballar
Un cop constituït, el Consell 2019-2020 es reunirà el primer dimarts de cada mes (el 2 d’abril, el 7 de maig, el 4 de juny i el 2 de juliol) en horari extraescolar per crear un logotip i treballar aspectes relacionats amb els drets dels infants.
A més, l’alcalde ha encomanat als seus membres que dissenyin el parc infantil que hi ha al costat de la piscina municipal de Sant Berger, que és un projecte sorgit dels pressupostos participatius de 2018.

Drets dels infants
El Consell d’Infants emana directament de l’article 101 del Reglament de Participació Ciutadana de Teià, que el defineix com un fòrum sectorial per “incorporar les vivències de la població infantil i afavorir la seva intervenció en els debats, propostes i queixes respecte de qualsevol actuació municipal”.
A partir d’ara, els nens i nenes de Teià tenen un espai per ser consultats, escoltats i ser partícips de determinades decisions públiques d’ampli espectre, i no tan sols d’aquelles que estiguin relacionades amb la seva franja d’edat.
Segons la regidora de Participació Ciutadana, Sílvia Marcos, es tracta d’una “escola de ciutadania i de valors democràtics” que contribuirà a formar i enriquir la identitat cívica dels nois i noies: “Volem que desenvolupin habilitats com l’empatia, el diàleg, l’esperit crític i la capacitat de participació en els assumptes públics a través de la seva mirada, coneixent què pensen i descobrint allò que els amoïna”.
El projecte també ha estat liderat per la Regidoria d’Educació. La seva titular, Montse Riera, va animar els nois i noies a fer una bona feina per començar a dibuixar el “poble del futur”.

D’aquesta manera, Teià dóna compliment a la Convenció sobre els Drets de l’Infant aprovada per les Nacions Unides el 1989 pel que fa a l’exercici dels seus drets d’opinió; de llibertat d’expressió, de pensament, de consciència, d’associació i de religió, així com a la protecció de la seva vida privada i a una informació adequada.

Compromís polític
La creació dels consells d’infants s’inspira en les idees i el model de participació desenvolupats pel psicopedagog italià Francesco Tonucci, autor del llibre La ciutat dels infants. Per a Tonucci, els consells d’infants han de merèixer el compromís estable dels responsables polítics dels municipis per atendre tots aquells acords i sol·licituds que l’Ajuntament tingui capacitat de realitzar. Per fer visible aquest suport i aquesta mirada transversal, el dia de l’acta de naixement del Consell també hi va ser present el regidor de Cultura i Patrimoni Històric, Francesc Ribas.

Deixa un comentari