Publicat el 03/12/2020

El segon premi extraordinari per a una proposta escènica adaptada al nou context sanitari ha estat per a “Quan els llops udolen” d’Iñaki Garz

La Diputació de Barcelona ha donat a conèixer avui, durant el decurs d’una gala telemàtica, la guanyadora de l’edició del Premi Frederic Roda de Teatre 2020, organitzat juntament amb l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB), dotat amb 8.000 euros i l’edició del text. La guanyadora ha estat Sílvia Navarro amb l’obra “Negatius”.
El segon premi ha recaigut en José Ignacio Garzón, Iñaki Garz, per l’obra “Quan els llops udolen”. Aquest segon premi extraordinari, dotat amb 4.000 euros, premia el millor text que ha contemplat una proposta escènica que s’ajusta al nou context sanitari.

El diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, que ha encapçalat l’acte, ha destacat durant la seva intervenció la importància del premi Frederic Roda en el foment de la cultura teatral i ha subratllat, ara més mai, la idea de la cultura com a bé essencial. «Un bé que durant el confinament ens va aportar, dins de la greu situació que vam viure i que estem vivint, vida per seguir endavant ja que sense cultura no es pot sobreviure».
Cañizares ha subratllat també el suport que des de la Diputació de Barcelona se li dona sempre a la cultura, i com els pressupostos de la corporació cada any inverteixen més en aquest àmbit, com per exemple els destinats al proper any que representen una inversió en cultura del 12% del pressupost total. «El que pertoca a totes les administracions, i es té molt clar, és la necessitat de donar suport a tot el sector cultural que ho està passant malament, i sobretot aquella cultura de proximitat adreçada els municipis més petits», ha afirmat.
Cañizares ha recordat com a l`estiu es va fer una campanya de “Cultura al carrer”  i com ara s’inicia una de nova sota la temàtica “Regala’t Cultura” per tal d’ajudar a tot el sector «comprant entrades de teatre, de cinema, regalant llibres, això sí, sempre seguint totes els mesures i indicacions de les autoritats, perquè aquesta pandèmia passarà. El futur ha de ser brillant i ho superarem amb bona nota», ha dit.

De la seva part, Ignasi Roda, en representació de l’ADB, ha destacat «el suport que s’ha de donar a qualsevol iniciativa cultural relacionada amb el teatre ja que és el reflex de la societat i tot i les dificultats que pateix sempre sobreviu».
Roda ha volgut tenir un record per a la recent desapareguda actriu Montserrat Carulla i ha posat en valor els 45 textos originals que han participat al concurs.
«Textos que paradoxalment el confinament ha ajudat a crear».

Els guanyadors han coincidit en el seu agraïment  pel premi rebut i en el fet que per ells suposa, no només «l’aportació econòmica que els ajudarà en aquests temps de pandèmia sinó la projecció i el reconeixement professional que implica el guardó».
El jurat del premi ha estat format entre d’altres per representants de diferents teatres de la província de Barcelona i membres de l’ADB, que han decidit l’obra guanyadora entre 6 finalistes.

El premi Frederic Roda
Creat l’any 2014 per l’ADB i l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona amb el suport d’Òmnium Cultural, el Premi Frederic Roda va néixer el 2014 per reconèixer textos dramàtics inèdits escrits en català en el marc de la Nit de Santa Llúcia. Des de l’any 2018 el premi ha rebut un nou impuls a través de la Diputació de Barcelona i la implicació dels teatres municipals de la província de Barcelona. La guanyadora de l’edició del 2019 va ser Marta Buchaca amb l’obra “Rita”. Peça estrenada a la Sala Beckett l’octubre de 2019, dirigida per la seva autora i interpretada per David Bagés i Anna Moliner.

Sílvia Navarro i “Negatius”
“Negatius” és la història d’un fotògraf de ficció ambientada al París dels anys 30. El jurat ha destacat la qualitat narrativa de l’obra que genera un gran interès en el lector. L’obra planteja una temàtica actual amb un argument que denuncia el silenci sobre les dones.

José Ignacio Garzón, Iñaki Garz, i “Quan els llops udolen”
“Quan els llops udolen” és la trobada entre una jove directora de teatre i una actriu retirada del Teatre d’Art de Moscou, a qui demana que torni als escenaris. El jurat ha destacat l’enginy i la diversió de l’obra, molt ben ambientada i que en tot moment planteja intriga i una certa angoixa que pot atrapar l’espectador.

Deixa un comentari