Publicat el 26/05/2017

Els lladres extreien els fusibles 24 o 48 hores abans per assegurar-se que les alarmes quedaven inutilitzades

Els Mossos van detenir el passat 17 de maig dos homes de nacionalitat romanesa, de 45 i 37 anys i veïns de l’Hospitalet de Llobregat, com a presumptes membres d’un grup dedicat al robatori en empreses. En concret, se’ls acusa de participar –junt amb els altres integrants del grup, 6 en total- en 22 robatoris en naus del Baix Llobregat, el Bages i l’Alt Penedès.

Els lladres extreien els fusibles entre 24 i 48 hores abans de cometre el robatori i així s’asseguraven que les alarmes, amb les bateries ja esgotades, quedaven inutilitzades i poden entrar a les empreses mitjançant el mètode del butró a la recerca de diners en efectiu o dispositius electrònics de fàcil col·locació al mercat negre.
Segons fonts policials, alguns dels membres del grup ja van ser arrestats el 2015 en un operatiu per la sostracció de cablejat de coures de les línies de l’AVE i per pertinença a grup criminal.

La investigació es va iniciar el mes de març del 2017 quan els Mossos d’Esquadra van detectar l’activitat d’un grup criminal especialitzat en els robatoris amb força que actuava principalment la Baix Llobregat.
El grup actuava en tres fases. En primer lloc, triaven l’empresa on volien entrar a robar i s’asseguraven que estiguessin a l’interior de polígons industrials aïllats i que hi hagués connexió a vies ràpides per facilitar la fugida. Un cop escollida l’empresa, els lladres extreien els fusibles per tal d’extreure’ls i deixar-la sense fluid elèctric amb l’objectiu de tornar-hi un o dos dies més tard i comprovar que no els havien tornat a col·locar i comprovaven que la bateria de l’alarma s’havia esgotat. Si era així, els investigats tornaven per cometre el robatori accedit pel sostre mitjançant el mètode del butró perquè no se’ls veiés des de l’exterior.

El grup investigat el formaven sis homes que s’encarregaven d’executar els robatoris. Per als desplaçaments als llocs on cometien els robatoris utilitzaven vehicles del grup investigat a nom de terceres persones. Durant la investigació, els agents han pogut constatar que els canviaven amb assiduïtat i que variaven la marca i el model, per dificultar l’acció policial. El fet que la titularitat dels vehicles, d’una banda, i la de les seves assegurances per l’altra, estiguessin contractades per dues persones relacionades amb el grup investigat, determina que disposaven d’una infraestructura logística dissenyada per assolir els seus objectius.

Guardaven les eines en zones boscoses de l’Hospitalet de Llobregat 
Habitualment els lladres s’adreçaven a una zona boscosa de L’Hospitalet de Llobregat per recollir les eines que farien servir durant els robatoris. Les guardaven a l’interior d’una motxilla que ocultaven a l’interior d’un amagatall. Un cop consumat el robatori les hi tornaven a guardar abans de tornar al seu domicili. D’aquesta manera, s’evitaven dur-les sempre al damunt i despertar les sospites policials en cas que eventualment els aturessin en algun control policial i fossin escorcollats.

L’objectiu principal dels robatoris era aconseguir diners en efectiu i dispositius electrònics (ordinadors, telèfons mòbils o tauletes) de fàcil col·locació al mercat negre.
Als integrants del grup criminal se’ls atribueix la participació en 22 robatoris amb força a empreses a les comarques del Baix Llobregat, l’Alt Penedès i el Bages. Alguns dels membres del grup investigat ja havien estat detinguts l’any 2015 per pertinença a grup criminal.
Un altre aspecte rellevant de la investigació ha estat la constatació que la banda tenia una activitat delictiva remarcable que els generava uns importants beneficis, obtinguts més pel nombre elevat de robatoris que realitzaven que pel fet que seleccionessin acuradament els seus objectius.

Finalment, el 17 de maig es van dur a terme tres entrades i perquisicions a les localitats de l’Hospitalet de Llobregat, en una nau industrial ocupada, en un pis, i una tercera a Badalona. En els escorcolls s’hi van localitzar diversos dispositius electrònics com tauletes o videoconsoles així com d’altres aparells electrònics sostrets d’una de les empreses violentades.
Els agents van detenir dos dels integrants del grup, un a la nau industrial i l’altre al domicili de l’Hospitalet de Llobregat.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions. Els arrestats van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 4 de Gavà que en va decretar l’ingrés a presó.

ACN Barcelona

Deixa un comentari