Publicat el 30/03/2018

L’espectacle en què Magda Gascón va prendre assumir la comandància va incloure una desfilada amb 40 soldats romans

La primera capitana de Manaies de tot Catalunya és gironina. Milers de persones van assistir aquest dijous a Blanes (Selva) a l’acte en què la veïna Magda Gascón va assumir la comandància de la Legió V Macedònica.
Un espectacle que s’intenta fer conservant al màxim el rigor de fa 2.000 anys. Desfilada de soldats romans fins a casa seva, brindis cerimonial amb gots de fusta, lliurament del penó i investidura amb els elements que la caracteritzen com a nova capitana (la cresta, la capa i el bracer).
Un cop ja com a comandant de la legió romana, Gascón va passar revista, va saludar els soldats i els Manaies van fer una cercavila pel nucli històric de Blanes. Aquest vespre hi tornaran. Primer, anunciant la processó del Sant Crist; i després, a partir de les deu de la nit, encapçalant-la.

El canvi de capità dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica és una de les activitats més emblemàtiques de la Setmana Santa al municipi. Aquest 2018 s’ha celebrat per dissetè any consecutiu. Però a més, com també ha passat amb la Dansa de la Mort de Verges (Baix Empordà), la tradició ha deixat enrere el passat i s’ha obert a la presència femenina.

Per primer cop, una dona ha passat a assumir la comandància d’una legió de Manaies. I això no és tan sols novetat a Blanes o a la demarcació, sinó arreu de Catalunya. Magda Gascón, que forma part de la legió de Blanes des del 2010, és a partir d’ara la capitana dels soldats romans que acompanyen la processó del municipi, substituint l’anterior comandament (Marcos Pérez).
Com ja és habitual, la cerimònia de presa de possessió va començar en un dels veïnats de Blanes. Aquest 2018, el de Quatre Vents. A partir d’aquí, els 40 Manaies que hi van prendre part van anar fins al centre de la vila, on viu Gascón.
Aquí va ser on Pérez i la nova capitana es van saludar i van completar l’altra part del ritual, que es va introduir ara fa dos anys. Tots dos van brindar amb dos gots tallats en fusta que es guarden dins un cofre (on es graven els noms de tots els comandaments van rellevant-se).

El ritual es va completar baixant a peu de carrer, on es va fer el lliurament del signífer (el penó amb l’estendard) i es va investir Gascón amb els símbols de comandant de la legió (la cresta, la capa i el bracer).

Al més pur estil de fa 20 segles
La cerimònia es va fer al més pur estil romà, introduint elements per donar la sensació que es remuntava 20 segles enrere (quan Blanes era coneguda com a ‘Blanda’). Perquè el públic se n’assabenti millor, el centurió dels Manaies s’encarrega de llegir un edicte romà, escrit en llatí i traduït al català, que explica la tradició de manera teatralitzada.
Ahir, l’edicte culminava dient: “Liberatu Tuo Potui, Legio V Macedonica, in nomine senatus populos quorum romaní” (Lliuro el poder de la Legió V Macedònica en nom del Senat del poble de Roma). I la nova comandant, Magda Gascón, va respondre: “Io Accipere Potetas, Legio V Macedonica in nomine senatus populos quòrum” (Accepto el poder de la Legió V Macedònica en nom del Senat del poble de Roma).

Encapçalar la processó
Un cop investida, la nova capitana va passar revista als Manaies, es van cridar tres salves en el seu honor i Gascón va saludar els soldats un per un. Acabat el cerimonial, els Manaies van fer una desfilada pel nucli històric de Blanes, comandats ja per la nova capitana.
Avui, els Manaies tornaran a desfilar pel centre del municipi. Primer a dos quarts de deu de la nit, anunciant la processó del Sant Crist; i després a les deu de la nit, encapçalant-la.

Doble comandament
Els Manaies de Blanes compten amb doble comandament femení. I és que apart de Gascón, la secció juvenil de la milícia romana –els Iunores- també tenen una adolescent al capdavant. Aquesta secció dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica es va crear ara fa tres anys i la formen 23 nois i noies d’entre 6 i 16 anys.
Tant l’any passat com aquest, la secció juvenil dels Manaies de Blanes té presència femenina al seu capdavant. Avui, la jove de 15 anys Elena Canosa n’ha assumit el comandament, rellevant una altra noia del càrrec, la Jordina Magallón, de 13 anys.

ACN Blanes
Foto: La primera capitana de Manaies de tot Catalunya, Magda Gascón, saludant l’anterior comandament aquest 29 de març del 2018

 

 

Deixa un comentari