Publicat el 07/11/2017

D’entre els participants del Maresme, 59 persones tenien un càncer (que encara no havia donat símptomes) i s’hi ha detectat pòlips en 782 persones més

El Programa de detecció precoç de càncer colorectal, del Departament de Salut, s’adreça a la població d’entre 50 i 69 anys. La tardor del 2015 inicia el seu desplegament al Maresme, on el 25% de la població del Maresme (63.150 persones) se situa en aquesta franja d’edat. Fins al moment, 19.800 persones s’han fet el test.

Primer balanç del programa al Maresme. En principi, cap dels participants tenia símptomes de mal funcionament dels budells però el resultat de la primera prova, que és molt senzilla i es fa a casa, va obligar que 1.185 persones s’haguessin de fer una segona prova, en aquest cas una colonoscòpia. D’aquestes:

– 59 persones tenien un càncer, que s’ha detectat de forma precoç. Per tant, s’està tractant de manera més fàcil i menys agressiva i amb més probabilitats de curació.
– 782 persones tenien pòlips, que s’han pogut extirpar al mateix temps que els feien la colonoscòpia, evitant així que es puguin transformar en tumors.
– 344 persones no tenien cap anomalia.

La gran majoria de les lesions s’han pogut solucionar per endoscòpia sense necessitat de cirurgia i, a més, el pronòstic de les lesions trobades és millor que si la colonoscòpia s’hagués fet quan els símptomes haguessin aparegut. Aquest càncer és el més freqüent a Catalunya, amb 6.000 casos nous cada any.

Com funciona el Programa de detecció precoç de càncer colorectal?
Tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys reben una carta convidant-los a fer-se una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista.

Per participar-hi, només cal anar amb la carta a una farmàcia. Allà faciliten tot el necessari per fer la prova. També és a la farmàcia on cal retornar la mostra de femta presa a casa.
Si el resultat és normal, en dos anys s’envia una nova invitació per participar en el programa. Si es detecta alguna anomalia, l’Hospital de Mataró contacta telefònicament amb la persona i programa una colonoscòpia, que es realitza sota sedació.

Incidència a Catalunya. El càncer colorectal és el més freqüent entre la població i el 90% dels casos acostuma a afectar a homes i dones de més de 50 anys. Sol desenvolupar-se a partir d’un pòlip o lesió a l’interior del budell, però les molèsties no apareixen fins que la malaltia ja està molt avançada. Detectat a temps, és fàcil de tractar i té moltes probabilitats de curació, ja que permet intervenir abans que es desenvolupi el tumor, millorant les probabilitats de supervivència.

Una prova indolora. La colonoscòpia és una exploració de l’interior del budell que es practica sempre sota sedació per minimitzar les molèsties. En cas necessari, permet extirpar en el mateix moment els pòlips localitzats prevenint, així, el càncer colorectal. D’aquesta manera s’actua abans que es desenvolupi el tumor i, en cas que ja s’hagi desenvolupat, ajuda a millorar les possibilitats de curació, ja que es detecta en fases més precoces. D’aquí la seva eficàcia i la importància de participar en el Programa de detecció precoç de càncer colorectal.

Participar en el programa et pot salvar la vida! Fins ara, el programa compta amb una participació del 33% de la població del Maresme d’entre 50 i 69 anys. Tot i que la xifra és important, des del CSdM encoratgem a tots les ciutadans que rebin la notificació a domicili que participin en el programa fent aquest senzill test.

A banda de participar en el Programa, la millor prevenció és seguir una dieta equilibrada (rica en fruita, verdura i evitant l’excés de greixos animals, carn vermella i embotits), fer exercici regularment, no fumar, controlar el sobrepès, i moderar el consum d’alcohol.

El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona.

 

 

Deixa un comentari