Publicat el 05/05/2020

Es recolliran expressions ciutadanes creades durant aquestes setmanes de confinament: dibuixos, relats escrits, àudios, vídeos, fotografies i altres documents

L’Arxiu Municipal de Canet fa una crida a la col·laboració ciutadana per poder documentar i preservar la memòria popular de les vivències i els efectes socials de la COVID-19 a Canet. És per això, que des de l’Ajuntament, demanem la vostra col·laboració i voldríem que ens féssiu arribar fotografies, vídeos, cartells o altres documents, tant en suport físic com en format digital, que facin referència a com la nostra vila fa front a la pandèmia.

Es tracta de crear conjuntament un patrimoni documental per al futur dipositat en l’arxiu municipal, a partir dels testimonis més rellevants de les experiències personals o familiars, que serviran per preservar i posar en valor les principals expressions, creacions i iniciatives que la ciutadania està duent a terme aquests dies.

Quins materials recollim?
A més dels materials que s’han elaborat amb motiu de les diferents campanyes municipals, l’Arxiu vol recollir documents físics i digitals, relats personals (diaris de confinament, dibuixos, reflexions escrites, en vídeo blogs o sonors), fotografies, vídeos, etc.  que siguin creacions relacionades amb el confinament a casa, amb l’aspecte dels carrers, les activitats des del balcó, les situacions laborals dels serveis essencials i no essencials, les vivències en l’àmbit sanitari, les experiències solidàries, la fabricació i ús de material de protecció, mostres de solidaritat amb el personal sanitari i altres serveis, etc.

Com es pot participar?
Els materials digitals es poden enviar a l’adreça canet.arxiu@canetdemar.cat com a arxiu adjunt o, si pesa més de 10 MB, utilitzar serveis d’enviament de fitxers tipus Wetransfer. O si es prefereix, un cop acabat el confinament, i quan es pugui reprendre el servei presencial de l’Arxiu, també es pot portar el material en un pendrive o similar (el qual serà retornat), a la seu de l’Arxiu Municipal (al mateix Ajuntament).
Cal fer-hi constar el nom de l’autor o autora, la ubicació, una adreça o telèfon de contacte i, opcionalment, un títol, a efectes de la posterior classificació del material.
En el cas de documents físics, un cop passat el període de confinament i quan es tornin a obrir els equipaments, es poden portar a l’Arxiu Municipal.
D’aquesta manera, l’Arxiu municipal vol adherir-se a la campanya #Arxivemelmoment de l’Associació d’Arxivers de Catalunya, amb l’objectiu de documentar la situació actual de l’emergència per la COVID19.

Els arxius són garants de la seguretat i de la transparència de la gestió de l’administració pública i estan al servei de la ciutadania. Tenen també un paper fonamental en la preservació, la recuperació i la divulgació de la memòria històrica. I ara, tenim l’oportunitat, de recollir aquests materials que constitueixen una memòria social i col·lectiva, que ajudarà a contextualitzar aquest episodi en la història de Canet a les generacions futures.

 

Deixa un comentari