Publicat el 26/06/2015

El Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern arriba enguany a la quarta edició consolidat com un dels esdeveniments que aplega més públic al voltant d’aquest instrument d’entre tots els que es fan a nivell europeu. Entre el 4 i el 19 de juliol, la capital del Maresme serà l’escenari on es desenvoluparà un cicle de concerts –un d’espectacular amb llum i so i un altre al carrer, un concurs, una acadèmia internacional, i visites guiades a l’orgue monumental més gran de Catalunya, el de la Basílica de Santa Maria.
 
El Festival l’organitza la direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració de la Basílica de Santa Maria i del Museu Arxiu de Santa Maria. En la darrera edició, unes 4.000 persones van assistir a les activitats programades.  
Una de les principals novetats d’enguany és el concert a tres orgues que servirà per inaugurar el festival el diumenge 5 de juliol, a les 21 h. A la Basílica de Santa Maria es podrà veure un recital únic a mans de Raúl Prieto, Konstantin Volostnov i Ulrich Walther.
El festival es traslladarà el dia 10 de juliol al Teatre Monumental
on l’alemany Ulrich Walther tornarà a oferir un espectacle de cinema mut amb música d’orgue, després de l’èxit de l’any passat. A les 21 h, Ulrich Walther posarà música a un clàssic del terror, “Nosferatu” de F.W. Murnau.
Dissabte 11 de juliol, també a les 21 h i tornant a la Basílica de Santa Maria, es podrà sentir un gran artista que ja ha actuat en altres edicions del festival: Thomas Trotter, un dels organistes més reconeguts a nivell internacional.
El dimarts 14 de juliol, el convent de les Carmelites Descalces obre al públic amb motiu del concert d’orgue i violí a càrrec dels organistes Ekaterina Dubravskaia i Robert Rouch i de la violinista Maria Ruano.
El festival tornarà a la Basílica de Santa Maria el 15 de juliol a les 21 h. La protagonista serà llavors Jane Parker-Smith amb més de 30 anys d’experiència i considerada la primera dama de l’orgue. Serà la primera vegada que visita Catalunya i l’Estat espanyol.
El darrer concert del cicle i del festival serà una vegada més el concert espectacular d’orgue de Raúl Prieto, l’organista oficial de Santa Maria el dia 18 de juliol, a les 21 h.
 
El festival d’orgue mataroní ofereix altres activitats que el diferencien de la resta de festivals d’orgue que s’organitzen a nivell europeu. És el cas de l’activitat coneguda com “L’orgue al carrer”, que es farà dissabte 11 de juliol. De les 17.30 h a les 20 h Raúl Prieto acostarà els mataronins aquest instrument amb petites demostracions de 20 minuts davant de l’Ajuntament.
Davant l’èxit del 2014, enguany es repetiran dues de les novetats de l’anterior edició: la Missa musicada amb orgue i el concurs d’alumnes de l’Acadèmia Internacional d’Orgue.
El 19 de juliol els alumnes de l’acadèmia interpretaran la música de la Missa que s’oferirà a les 18 h a Santa Maria. Els estudiants ja hauran participat prèviament, el 17 de juliol, en un concurs d’orgue, on el públic té la potestat d’escollir la interpretació musical que més els hi agradi i que serà la que es tocarà. 
La formació és un dels punts centrals d’aquest festival amb l’Acadèmia Internacional d’Orgue, que aplega estudiants d’arreu del món, per poder aprendre d’organistes de reconegut prestigi internacional. Enguany hi ha alumnes de Rússia, EUA, Polònia i de la resta de l’Estat.
Una altra de les activitats consolidades d’aquest festival són les visites guiades gratuïtes a l’orgue monumental de la Basílica de Santa Maria de Mataró.

Deixa un comentari