Publicat el 31/03/2020

La Policia Local afirma que la sensibilització ciutadana augmenta: “Hi ha qui ens demana perdó després que el denunciem”

La Policia Local de Mataró ha denunciat 806 veïns per desobeir el reial decret de l’estat d’alarma i no respectar el confinament. La majoria de casos són denuncies administratives a persones que circulaven a peu o amb el seu vehicle sense causa justificada, tot i que també s’han donat quatre casos de denúncies judicials per desobediència. En total, durant les primeres dues setmanes de l’estat d’alarma, la Policia Local ha fet un total de 8.224 identificacions.

El sotsinspector Juan Manuel García Moyano explica que es tracta d’una part “petita” de la població i assegura que la col·laboració i sensibilització ciutadana va a més a mesura que passen els dies. Fins i tot, diu, hi ha ciutadans que “demanen perdó” després de ser denunciats.
Del total d’identificacions que s’han fet en aquestes primeres setmanes de l’estat d’alarma, n’hi ha 3.817 a persones i 4.407 a vehicles, gràcies als constants controls estàtics i dinàmics de la Policia Local des de l’aprovació del reial decret del 14 d’abril. A més de fer-ho a la via pública, la Policia Local també ha fet identificacions i denúncies al transport públic. García Moyano detalla que la picaresca dels infractors és molt variada i per això la pressió està cada vegada més diversificada. Aquest dilluns, per exemple, el mateix agent ha fet tornar una dona a casa seva quan viatjava en autobús amb l’argument de visitar un locutori a l’altre extrem de la ciutat per tramitar l’anul·lació d’un bitllet d’avió.
També dilluns, un altre agent va denunciar un home que es justificava dient que anava a una farmàcia, però quan se li va requerir la documentació, els agents van comprovar que l’home no vivia a Mataró i l’home no va poder justificar el perquè de la urgència del seu viatge des d’un altre municipi.
En els darrers dies s’ha denunciat a una desena de persones per incomplir les restriccions municipals a l’hora de treure a passejar els gossos. El consistori permet que només surti una persona a treure l’animal al carrer i que ho faci a un màxim de 200 metres de casa seva.

Pel que fa a sancions a comerços, s’han denunciat un total de 58 establiments per obrir sense permís o bé fer-ho fora de l’horari establert. La majoria de sancions (48) es van imposar el primer cap de setmana de vigència del reial decret, mentre que les altres deu s’han repartit en les dues últimes setmanes.
El sotsinspector García Moyano explica un cas recent en el que una perruqueria continuava treballant a porta tancada fins a aquesta setmana. Els clients hi accedien picant a la persiana i entrant per una porta lateral. La Policia Local va actuar arrel d’una denúncia dels veïns i van enxampar in fraganti el perruquer amb dos clients.
“Encara hi ha persones insolidàries”, ha explicat el sotsinspector de la Policia Local. De mitjana, es posen cada dia una seixantena de denúncies per tots aquests motius, tot i que l’actitud dels infractors, destaca la policia, és bona: “Resistència no n’hi ha, hi ha excuses. La gent és molt sensible quan se’ls enxampa i ho assumeixen”, explica l’agent.
García Moyano relata que també s’han donat situacions curioses. La més habitual és que la gent demani fins i tot disculpes als mateixos agents que els estan denunciant per haver sortit de casa sense motiu. “Cada vegada hi ha més persones sensibilitzades”, assegura Juan Manuel García Moyano.

ACN Mataró
Foto: Un agent de la Policia Local de Mataró demana explicacions als viatgers d’un autobús durant l’estat d’alarma per comprovar si es desplaçaven de manera justificada, el 30 de març de 2020

 

Deixa un comentari