Publicat el 14/09/2019

L’alcalde, David Bote, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, van presidir, el passat 12 de setembre, la inauguració de les noves instal·lacions del Centre de Noves Oportunitats (CNO) Maresme-Vallès a Mataró. També van lliurar els diplomes als menors estrangers migrats sols que han participat en el programa Primera Oportunitat.

Els Centres de Noves Oportunitats són equipaments adreçats a joves d’entre 16 i 24 anys no escolaritzats i que no treballen. En aquests centres els joves reben, entre d’altres, formació en competències bàsiques i preparació pel retorn al sistema educatiu i formació en competències transversals. Les actuacions i programes que desenvolupen s’inscriuen en les iniciatives de la Garantia Juvenil impulsades pel Servei públic d’Ocupació de Catalunya i finançades pel Fons Social Europeu.

El programa Start Noves Oportunitats combina, entre d’altres, accions professionalitzadores, d’orientació laboral i acadèmica i de suport per a l’escolarització i inserció laboral dels joves. De cadascú/a d’ells/es es fa un diagnòstic ocupacional i social per definir el pla d’acció que guiarà la seva estada al Centre i la seva participació en el programa.

El Centre de Noves Oportunitats del Maresme-Vallès acull actualment 402 joves actius entre els 11 punts d’actuació: Mataró, Sant Celoni, Granollers, Barberà del Vallès, Canet de Mar, Arenys de Mar, Masnou, Rubí, Gualba, Sabadell i Terrassa, que disposen de dos punts a la mateixa ciutat.

Lliurament de diplomes de Primera Oportunitat

A banda de la inauguració del Centre de Noves Oportunitats de Mataró, l’alcalde, David Bote, i el conseller Chakir El Homrani també van presidir el lliurament de diplomes a 19 joves que han participat en el programa Primera Oportunitat dissenyat per atendre als menors estrangers sense referents que arriben a Catalunya i que tenen un gran desconeixement dels elements que permeten viure i treballar al país.

El programa de Primera Oportunitat, que actualment compta amb 139 joves migrats sols, dona l’oportunitat als menors d’entrar en contacte amb el món educatiu i laboral, compartir noves experiències amb joves que viuen la mateixa situació i fer-se un lloc en una societat totalment nova. El programa consta d’una fase d’acollida on s’orienta als i a les joves i se’ls dona classes de català, coneixement de l’entorn social, cultural i laboral i alfabetització digital, a més de realitzar una aproximació tècnico-professional. El programa es complementa amb visites a empreses per habituar-se a les dinàmiques de les relacions professionals a través de la simulació d’entrevistes de feina. Una vegada finalitzat el programa, els i les joves poden continuar formant-se al Centre de Noves Oportunitats.

El Centre de Noves Oportunitats (CNO Maresme-Vallès) és un projecte del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) de la Generalitat de Catalunya amb el finançament del Fons Social Europeu i emmarcat dins de la Garantia Juvenil. L’objectiu del programa és orientar als i a les joves entre 16 i 24 anys a realitzar un itinerari formatiu, mixt i/o laboral i així retornar al sistema educatiu reglat o fer-se un lloc al mercat laboral.

El projecte social es desenvolupa en tres comarques (Maresme, Vallès Oriental i Vallès Occidental) gràcies a la UTE formada per la Fundació Intermedia i la Fundació Main, a través del Centre de Noves Oportunitats (CNO Maresme-Vallès).

Deixa un comentari