Publicat el 02/05/2017

La disfàgia (dificultat per empassar) és una malaltia poc diagnosticada malgrat que cada cop és més freqüent: afecta el 84% de les persones amb malalties neurodegeneratives, la meitat de les que han patit un ictus, i el 25% dels malalts de càncer de cap i coll.

El passat divendres, una quinzena de cuidadors i pacients de la Unitat de Disfàgia de l’Hospital de Mataró han après a cuinar plats amb productes de temporada, atractius i agradables al paladar que defugen dels triturats. El taller ha tingut lloc a l’espai Àgora del Mercat de la Plaça de Cuba, que ha cedit l’Ajuntament de Mataró.

Ni menjar ni beure amb normalitat. Aquests malalts tenen, d’una banda, un risc molt elevat de patir malnutrició al no poder menjar els aliments que necessiten en la quantitat adequada; d’altra banda, s’ennueguen sovint i desenvolupen infeccions respiratòries que poden arribar a ser molt greus (sobretot pneumònia). L’objectiu del taller L’objectiu és assegurar la bona nutrició d’aquests pacients amb una dieta equilibrada i, alhora, millorar la seva qualitat de vida dignificant els seus àpats.
Empassa bé i menja de gust podria ser el lema d’aquesta iniciativa, que marca el tret de sortida de diferents activitats de sensibilització sobre la disfàgia previstes fins al mes de setembre, quan l’eix Barcelona-Mataró es convertirà en capital mundial de la disfàgia amb la celebració del 7è Congrés Europeu sobre Disfàgia i la 1ª Cimera Mundial de Disfàgia, organitzada conjuntament amb societats científiques dels EUA i del Japó.
El Consorci Sanitari del Maresme, que és pioner a l’Estat i referent internacional en disfàgia, organitza aquesta iniciativa en col·laboració amb la Fundació Alícia, i amb el suport de la Societat Europea de Disfàgia (ESSD) i de la Fundació de Recerca en Gastroenterologia (Furega).

El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona.

 

Deixa un comentari