Publicat el 20/07/2018

L’artista ha concebut un fanal amb forma de bufador de vidre que s’encendrà cada 24 de juliol, coincidint amb l’aniversari de l’afusellament de Joan Peiró

L’alcalde de Mataró i president de la Fundació Unió de Cooperadors, David Bote; va presentar el passat 17 de juliol la proposta artística de Martí Anson “24 juliol”, guanyadora del concurs d’idees per realitzar un projecte artístic en record l’anarcosindicalista, cooperativista i Fill Adoptiu de la Ciutat de Mataró Joan Peiró i altres lluitadors assassinats pel franquisme. A més a més del propi artista, a l’acte també hi va assistir Jaume Vellvehí, en representació de la Comissió Ciutadana en Homenatge a Joan Peiró i Belis i Mariona Gallifa, membre del jurat que ha valorat els diferents treballs presentat al concurs.

El projecte artístic d’Anson s’instal·larà al Pati del Cafè Nou, al costat de la Presó, indret emblemàtic del cooperativisme a la ciutat i s’inaugurarà precisament el proper dimarts 24 de juliol a les 22 h, coincidint amb el 76è aniversari de l’afusellament de Joan Peiró a Paterna.

El concurs d’idees per escollir el projecte artístic de record a Peiró i altres lluitadors assassinats pel franquisme el va convocar la Fundació Unió de Cooperadors i l’Ajuntament, que van assumir com a pròpia la proposta de la comissió ciutadana impulsora de l’Any Joan Peiró d’erigir aquesta escultura. L’escultura de Martí Anson s’ha escollit entre els 10 projectes admesos dels 14 que es van presentar al certamen. El concurs comptava amb una dotació econòmica de 18.000 € més IVA per a la creació, execució i materials d’obra. D’aquests diners, 2.700 € més IVA són en concepte d’honoraris artístics i 15.300 € per cobrir la totalitat de l’execució del projecte.

“24 juliol”

L’escultura concebuda per Martí Anson és un fanal amb forma de bufador de vidre amb una punta lluminosa de vidre bufat que recorda la relació de Joan Peiró i la seva labor com a cooperativista a les Cristalleries Mataró.

Peiró va ser afusellat el 24 de juliol de 1942 i, per aquest motiu, el fanal només s’encendrà el 24 de juliol de cada any, dia en què estarà encès durant les 24 hores en record del Fill Adoptiu de Mataró i d’altres lluitadors assassinats pel franquisme. El proper dimarts, 24 de juliol, s’encendrà per primera vegada. La llum en record de Joan Peiró es podrà veure des del Pati del Cafè Nou, des de la Muralla de la Presó i també des de les finestres de la Presó.

El fanal tindrà 5 m d’alçada i s’instal·larà sobre un cub de ciment de 120x120x120 cm. En dues de les cares del cub de ciment hi haurà la llegenda i el títol del projecte artístic, el nom de l’autor i l’any (2018) i, a la part frontal del cub, hi haurà la llegenda amb relleu “En record de Joan Peiró i Belis (1887-1942), anarcosindicalista i cooperativista, en el 75è aniversari del seu afusellament a Paterna i en memòria de totes les víctimes de la Dictadura franquista. Mataró, 2017”.

Foto: Presentació de la proposta artística de Martí Anson per homenatjar Joan Peiró. Foto: Ajuntament de Mataró.

Deixa un comentari