Publicat el 20/02/2014

 L’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol inicia aquest mes de febrer un assaig clínic per trobar noves maneres de frenar l’avanç de l’esclerosi múltiple mitjançant el trasplantament de cèl·lules mare dels pacients mateixos. L’estudi, que forma part d’un projecte internacional en què participen hospitals d’Europa, Canadà i Austràlia, comença amb 2 pacients i en tractarà 6 més fins a finals de 2015. L’esclerosi múltiple no té cura actualment i investigadors de tot el món treballen per trobar maneres d’aturar-ne la progressió.


L’assaig que fa Germans Trias consisteix a obtenir, de la medul·la òssia dels pacients, unes cèl·lules mare anomenades mesenquimals, que tenen una doble capacitat: convertir-se en altres cèl·lules (per exemple cèl·lules nervioses) i ser immunomoduladores, és a dir, modificar les defenses de l’organisme. En paral·lel, la característica principal de l’esclerosi múltiple és que les defenses del propi cos destrueixen la mielina, una capa de proteïnes i greixos que envolta el teixit nerviós de cervell i medul·la espinal. Això fa que no es transmetin correctament els estímuls nerviosos i que es produeixin problemes de força, d’equilibri o de visió, que poden agreujar-se amb el temps. Utilitzar les cèl·lules mesenquimals en grans quantitats per modificar l’anòmala resposta immune del cos davant la mielina podria ser una manera de frenar l’esclerosi múltiple. I això investiga l’assaig que duu a terme Germans Trias.


Esclerosi remitent recurrent
El trasplantament de cèl·lules mesenquimals s’ha provat amb èxit com a tractament per a altres malalties i avui és a l’ordre del dia per mirar de frenar l’esclerosi múltiple. En el cas de l’hospital badaloní, l’assaig es fa en persones amb esclerosi múltiple remitent recurrent, és a dir, en què la malaltia es presenta per brots i causa dèficits neurològics aguts. A més, els malalts que formin part de l’assaig han de tenir entre 18 i 50 anys, haver estat diagnosticats fa entre 2 i 10 anys i poder caminar de manera independent.
De moment, l’estudi s’ha iniciat amb 2 pacients, a qui al mes de gener es va extreure les cèl·lules mesenquimals. Avui, 20 de febrer, se’ls introdueixen de nou després d’haver-ne multiplicat la quantitat in vitro fins a assolir entre 1 i 2 milions de cèl·lules mesenquimals per cada quilogram del seu pes. Aquestes pacients han volgut ser incloses a l’assaig perquè els tractaments que han provat fins ara no els havien estat prou efectius o perquè han decidit no rebre’ls. En els propers mesos, Germans Trias farà també aquest tractament experimental a 6 pacients més i encara està cercant alguns dels candidats.
Els altres integrants de l’estudi internacional són hospitals d’Itàlia, el Regne Unit, Dinamarca, Suècia, Canadà, França i Austràlia, així com tres centres andalusos. Els aproximadament 160 pacients amb esclerosi múltiple a qui tracten els centres participants en l’estudi seran trasplantats amb cèl·lules mesenquimals pròpies per testar-ne els beneficis. En el cas de Germans Trias, l’assaig compta amb finançament de l’Instituto de Salud Carlos III del ministeri de Ciència i Innovació.
   
Resultats
Els resultats de l’estudi se sabran a mitjà termini. Mentrestant, s’espera que els pacients a qui s’apliqui el tractament amb cèl·lules mare deixin d’empitjorar.

Deixa un comentari