Publicat el 02/07/2021

La mostra reflexiona sobre els canvis socials, urbanístics i patrimonials derivats de les estances vacacionals

El Museu d’Arenys de Mar acull, a partir del proper dia 4 de juliol, la mostra «L’estiueig de proximitat, 1850-1950», que reflexiona sobre les formes d’estiueig de mitjans segle XIX fins a mitjans del segle XX, i com van influir en el paisatge dels municipis propers a la ciutat de Barcelona.
Es tracta d’una exposició produïda per l’Oficina del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, el Museu d’Arenys de Mar i el Museu de la Nàutica del Masnou, que es nodreix dels fons dels museus de la Xarxa de Museus Locals.
Gràcies a aquests objectes, obres d’art i amb el complement de dos audiovisuals, les persones que visitin la mostra podran copsar com era l’estiueig, quin llegat patrimonial encara fa palesa aquella pràctica, com va canviar la forma de viure a les destinacions preferides i com va evolucionar amb el temps. De fet, si en un inici era un costum de les classes burgeses i benestants, amb l’arribada de la Segona República i la institucionalització de la setmana de vacances pagades, es va estendre entre alguns sectors obrers i menestrals.

Entendre totes les implicacions de l’estiueig
Comissariada per Joaquim Maria Puigvert, professor de la Universitat de Girona, la mostra està dividida en vuit àmbits que permeten entendre totes les implicacions socials d’aquest fenomen, les problemàtiques i avenços socials derivats de l’estiueig.
El darrer àmbit és específic del museu que acull l’exposició, i en ell podrà explicar el fenomen de l’estiueig en el seu municipi.

Si bé l’exposició descriu qui eren els estiuejants, com es desplaçaven, on vivien, què buscaven i com socialitzaven, l’objectiu final és aconseguir una reflexió sobre el present i el futur d’aquest ric i singular llegat patrimonial, del qual les ciutats jardí, les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels en són encara testimonis.

En la seva primera itinerància, “L’estiueig de proximitat, 1850-1950” podrà veure’s al Museu d’Arenys de Mar, del 4 de juliol fins el 31 d’octubre. En ella, al darrer àmbit, s’aborda també al detall l’estiueig a Arenys de Mar, gràcies a material exclusiu del municipi.
A partir de l’octubre i fins juliol 2024, “L’estiueig de proximitat” itinerarà per diversos museus de la Xarxa de Museus Locals.

Museu d’Arenys de Mar, Carrer de l’Església,43
Dates: del 4 de juliol al 31 d’octubre
Horaris: de dimarts a dissabte de 10h a 13h – Diumenges i festius d’11h a 13 h
Foto de Joaquín Cabezas: Retrat de dues dones davant una caseta de bany 1910-1920, del Fons Arxiu Municipal del Masnou
Web del Museu: https://museu.arenysdemar.cat/ca/agenda/exposici%C3%B3/estiueig-de-proximitat-1850-1950

Deixa un comentari