Publicat el 30/03/2015

El passat dissabte 28 de març va inaugurar-se Can Marfà Gènere de Punt, la nova extensió del Museu de Mataró que acull la col·lecció de la Fundació Jaume Vilaseca, la més important a Catalunya i una de les més significatives a nivell europeu en la seva especialitat. La nau petita de Can Marfà es converteix així en el primer espai museístic dedicat en exclusiva a Catalunya al gènere de punt.
Amb la posada en marxa de Can Marfà Gènere de Punt conclou un llarg procés que es va iniciar el 1990, quan Jaume Vilaseca va començar a crear la col·lecció amb la intenció de poder-la convertir algun dia en un museu que expliqués la història de la indústria del gènere de punt a la ciutat i la comarca.
Precisament, l’any 1996 la Fundació va signar un compromís amb l’Ajuntament perquè la col·lecció, amb prop de 5.000 objectes, esdevingués pública; i al 2013 es va signar el conveni definitiu per fer realitat el museu.
La col·lecció que la Fundació Jaume Vilaseca ha cedit a la ciutat fonamenta l’exposició “Mataró, capital del gènere de punt”. La mostra desenvolupa el tercer eix museogràfic del Museu de Mataró, i completa el discurs de les exposicions “Iluro ciutat romana” i “Mataró, ciutat Mediterrània” que s’exhibeixen a la seu central del museu a Can Serra.
D’altra banda, el nou espai expositiu està ubicat a la nau petita de Can Marfà, que al 1936 va esdevenir la fàbrica de gènere de punt més important d’Espanya, tant pel nombre de treballadors com pel volum i qualitat de la seva producció. Es tracta d’un conjunt d’arquitectura industrial protegit pel Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Mataró i declarat Bé Cultural d’Interès Local.
Les tres plantes de la nau petita han estat restaurades i adequades per acollir les noves funcions museístiques.
La inversió realitzada en la posada en marxa de Can Marfà Gènere de Punt puja a uns 4 milions d’euros pel que fa a l’obra pública, que es va a dur a terme principalment entre els anys 2009 i 2011 amb les dues edicions de fons estatals d´ocupació, i 240.000 euros més en despeses en la museografia de la primera fase d’implantació.
Actualment es treballa en el desenvolupament de la segona fase del projecte, que inclou la segona part de l’inventari de les col·leccions de la Fundació Jaume Vilaseca (fins al moment s’han inventariat 3.000 objectes de la col·lecció) i l’adequació de la segona planta.
La voluntat principal és que Can Marfà Gènere de Punt es consolidi com un equipament especialitzat de referència dins de la Xarxa de Museus de Ciència i Tècnica, i que s’integri a la Xarxa de Museus Tèxtils de Catalunya.
Can Marfà Gènere de Punt es podrà visitar divendres i dissabtes de 17 a 20 h i els diumenges i festius d’11 a 14 h, del 16 setembre al 14 de juny. Entre el 15 de juny i el 15 de setembre obrirà els divendres, dissabtes i diumenges de 18 a 21 h. Els dissabtes a les 18.30 h es faran visites guiades a l’equipament i regularment hi haurà activitats familiars i complementàries.

Deixa un comentari