Publicat el 29/03/2016

L’Espai Betúlia, ubicat al carrer d’Enric Borràs, 43-47 de Badalona, acull fins al proper 10 de maig l’exposició ‘Creuer transatlàntic universitari del 1934’, que evoca els 80 anys del trajecte que un grup d’estudiants de diverses disciplines de la Universitat de Barcelona, juntament amb els seus professors, van efectuar a diversos ports d’Amèrica del Sud, Central i del Nord. L’objectiu del viatge era veure sobre el terreny qüestions que havien après a les aules.

L’exposició recull fotografies, cartes, prospectes, quaderns de bitàcola i diversos documents que acosten al visitant a aquella època.

 L’any 1934, el vaixell ‘Marquès de Comillas’ de la Compañía Transatlática es va convertir durant uns dies en una universitat flotant on s’oferien petits cicles temàtics de conferències.
Amb aquest creuer es volia fer un aprenentatge des del coneixement directe de la realitat, basat en la interdisciplinarietat com a terreny dialèctic i les noves formes d’acostament als estudis. En definitiva, aquesta exposició posa a l’abast del visitant com es van aplicar en aquell creuer transatlàntic uns pressupòsits educatius molt vinculats als corrents defensats per la Institución Libre de Enseñanza i pels moviments catalans de renovació pedagògica.

El creuer va durar 50 dies i el va dirigir el doctor Àngel Ferrer, antic degà de la Facultat de Medecina. Estava auxiliat per dos joves professors de Filosofia i Lletres, Guillem Díaz-Plaja i Jaume Vicens Vives. Hi van participar un centenar de viatgers entre estudiants i professors provinents de la Universitat de Barcelona i d’altres llocs de l’Estat.

Activitats relacionades amb l’exposició

Visita guiada el dimecres 30 de març, a les 19.30 hores. Amb Ana Díaz-Plaja Taboada i Marcelino Jiménez León, comissaris de l’exposició

– Taula rodona el dimecres 6 d’abril, a les 19.30 hores, amb el tema ‘Viatjar per aprendre: ensenyaments del passat vàlids per al present’. Amb els professors de la Universitat de Barcelona Anna Díaz-Plaja Taboada, Josep Maria Fullola Pericot, Francisco Gracia Alonso, Marcelino Jiménez León i Conrad Vilanou

Exposició oberta fins al 10 de maig

Horaris de l’exposició:
Dilluns de 16 a 20.30 hores
De dimarts a divendres d’11 a 14 hores i de 16 a 20.30 hores
Dissabte de 10 a 14 hores

Deixa un comentari