Publicat el 25/04/2021

La tradicional Gegantada de Sant Jordi s’ha transformat en un ball de gegants sense cercavila. El so de les gralles torna a ressonar a Mataró aquest cap de setmana, després de més d’un any de pandèmia

La diada de Sant Jordi ha servit a la ciutat per recuperar alguns actes de cultura popular, adaptats al moment sanitari, i recuperar l’ambient festiu que regnava a la capital del Maresme fins abans del març de 2020.
La Gegantada de Sant Jordi, amb una història que es remunta al 1978, es transforma aquest cap de setmana en un ball de gegants sense cercavila al Parc Central de Mataró. “Això és el súmmum. Fa un any que no sortim al carrer i teníem moltes ganes de celebrar-ho”, assegura Yolanda Navarrete, membre de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró.

A diferència de la Gegantada tradicional, el ball de gegants d’aquest Sant Jordi –amb passis també aquest dissabte– s’ha fet en un recinte tancat, amb control d’accés, cita prèvia i distanciament. A més, les colles que hi ha participat també han incorporat un protocol covid que fa, entre d’altres, que només pugui haver un portador per gegant en cada passi. “Que estiguem en pandèmia no vol dir que no puguem veure ballar gegants o sentir bona música, si ho fem des d’un format de cultura segura”, defensa Navarrete.
Des de la Coordinadora defensen que formats com l’estrenat aquest cap de setmana es pot continuar fent si el context sanitari no millora.
L’embrió de les ‘noves’ gegantades, assegura Navarrete, ha demostrat que “dins d’un format segur es pot gaudir de la cultura. Aquest és el primer”, insisteix. Els membres de les colles celebren també la resposta del públic, que també feia més d’un any que no veia els gegants dansar al so de les gralles i els timbals.
“La gent té moltes ganes de gaudir del moment i de gaudir dels gegants. Tot i que estan asseguts i no es poden aixecar, també ballen des de la cadira amb nosaltres. Es molt satisfactori”, celebra la membre de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró després de veure la reacció dels assistents al primer passi del ball de gegants.

A banda del format, una altra diferència del ball de gegants amb la Gegantada tradicional és l’absència d’algunes figures. En aquesta versió experimental de l’acte s’ha comptat amb la participació de tretze colles de diferents barris i escoles, de la trentena que hi ha en total a la ciutat sota el paraigües de la Coordinadora.
Entre les absències, la més destacada és la de les figures institucionals, la Família Robafaves.
Durant el cap de setmana de Sant Jordi, les figures oficials han quedat exposades a la planta baixa de l’Ajutnament, que també s’ha obert a la ciutadania perquè pugui anar-los a veure. Per tornar a veure’ls ballar, però, encara caldrà esperar.

ACN Mataró
Foto: La geganta d’una escola de Mataró, durant el Ball de Gegants de Sant Jordi, el 24 d’abril de 2021

 

Deixa un comentari