L’Emplaça’t tornarà a omplir de música, ball i foc la Festa Major de Cabrera
Amb només quatre edicions, l’Emplaça’t ha esdevingut un dels actes més importants dins del calendari cultural de Cabrera de Mar dels darrers anys
L’Emplaça’t consisteix en la reunió en un mateix espai de les figures del seguici festiu per celebrar la festivitat de Sant Feliu, a ritme de les cançons composades expressament pel grup RIU i la Cobla Principal del Llobregat. És un acte participatiu i obert a adults, joves i infants tant de Cabrera de Mar com dels municipis de la comarca i de tota Catalunya.
El seu origen es remunta al 2015 quan, acabada la Festa Major, es va detectar la necessitat de realitzar un acte festiu conjunt entre les figures que formen part de la imatgeria Festiva de Cabrera de Mar. La Colla Gegantera de Cabrera de Mar, l’Associació Diables Macabres i la regidoria de Festes van impulsar la creació de l’Emplaça’t, emmarcat com a acte central de la Nit de Revetlla que dona pas a la diada de Sant Feliu. El primer es va celebrar l’1 d’agost de 2016 i la seva creació va inspirar-se en un format semblant a la patum de Berga, on el públic participa activament saltant al voltant de les figures. El grup de música RIU va crear les cançons dels diversos balls propis de les figures que van ser estrenades.
Des d’aquell dia, l’Emplaça’t s’ha convertit en el moment de celebració on el seguici festiu surt de l’església, la mitjanit de l’1 d’agost a toc de campanes, per festejar Sant Feliu per les diferents places del poble.
L’acte té tres fases clarament diferenciades:
- Sortida del seguici de l’Església i primer ball: El seguici festiu va sortint comparsa a comparsa de l’interior de l’església al so de la cançó de l’Emplaça’t i, acte seguit, balla el seu ball propi.
- Salt conjunt: Les comparses ballen donant voltes a la plaça al ritme de la cançó de l’acte.
- Segon ball i anada a l’Ajuntament: Les comparses ballen de nou els seus ball i, en acabar, es dirigeixen cap al consistori. A la Plaça de la Fàbrica repeteixen per tercera vegada aquests balls, i l’acte finalitza amb la música de l’Emplaça’t ja sense figures.
El seguici de Cabrera de Mar, actualment està format per un total de 5 comparses que són les que participen en l’Emplaça’t:
Els diables. Representen les forces del mal i tenen diverses funcions lligades a l’ús del foc i la pirotècnia pels correfocs. L’associació Macabres de Cabrera forma aquesta comparsa que és la més antiga de totes. La peça musical dels diables s’anomena Jota dels Diables Macabres.
En Marc Empaitabruixes i les bruixes. Es tracta d’un capgròs amb dos punts de foc al cap que va acompanyat d’un parell de bruixes i es basa en la llegenda de Cabrera de Mar d’en Perot, un mariner del poble. Aquesta figura va ser una cessió d’un membre de la colla dels Diables Macabres que es va restaurar abans de la seva inauguració. La seva peça musical és el Xotis d’en Marc Empaitabruixes i les bruixes.
En Rosegaescrots i la bruixa Isolda. Es tracta d’una bèstia de foc que porta muntada al seu llom una bruixa. A tots dos se’ls il·luminen els ulls amb una intensa llum blanca. En Rosegaescrots i la bruixa Isolda participen a la Festa Major, a la Festa de les Bruixes i a altres actes de Cabrera de Mar, i també a trobades de bestiari de foc d’arreu de Catalunya. La seva peça musical s’anomena Marxa d’en Rosegaescrots i la bruixa Isolda.
Els nans Tragèdia i Comèdia. Aquestes figures volen homenatjar la cultura teatral molt arrelada a Cabrera de Mar. Actualment hi ha tres entitats d’aficionats a les arts escèniques a la població: T.A.C, Cabrera és Espectacle i Grillats. Aquests dos nans representen els bufons de la cort dels barons de Burriac i la seva peça musical s’anomena Polca dels Nans Tragèdia i Comèdia.
Els gegants. Aquestes figures representen en Pere Joan Ferrer, senyor de Burriac i baró del Maresme i la seva esposa, Elionor de Sarriera. La seva peça musical s’anomena Ball de gegants.
El passat 2018, l’Ajuntament de Cabrera de Mar va editar uns vídeos dels balls propis de cada una de les comparses a l’Emplaça’t així com el ball conjunt, amb l’objectiu d’aconseguir imatges per facilitar-les a les escoles del municipi per tal que les incorporessin en el seu programa educatiu. Els vídeos es poden trobar al youtube de Gaudeix Cabrera i a l’instagram de l’Emplaça’t.
A més, el consistori també ha editat 5 llibres en format guia com a suport didàctic pels alumnes, on explica la història de cadascuna de les comparses.
Redacció La Clau