Publicat el 23/12/2016

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, l’alcalde de Mataró, David Bote i el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, van presidir el passat 14 de desembre la presentació oficial de l’Any Puig i Cadafalch, que se celebrarà el 2017 amb motiu dels 150 anys del naixement de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch.

La commemoració se centrarà en la obra arquitectònica, arqueològica o d’historiador de l’art de Puig i Cadafalch, però també en la seva acció política i de govern, des d’on va idear, impulsar i dirigir projectes de gran importància pel país.

Atès que la commemoració també coincideix amb el centenari de la presidència de Puig i Cadafalch a la Mancomunitat de Catalunya, la celebració proposarà un acostament al personatge que compagini les seves múltiples facetes professionals i acadèmiques i la seva acció cívica i cultural, que va inspirar les seves empreses polítiques. L’any, per tant, vol presentar a la ciutadania una visió àmplia d’un personatge que és un reflex de la complexa realitat que va viure.

L’Any Puig i Cadafalch està organitzat pel Departament de Cultura, els Ajuntaments de Mataró, Barcelona i Montblanc i les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Els comissaris de la commemoració són Mireia Freixa, catedràtica del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona i directora del grup de recerca “GRACMON Grup de Recerca en Història de l’Art i Disseny Contemporani”, i Eduard Riu-Barrera, arqueòleg i historiador del Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya.

En el marc de l’Any Puig i Cadafalch, s’organitzaran congressos, exposicions, jornades, seminaris, itineraris, etc. Obrirà la commemoració un gran acte institucional al Palau de la Generalitat, que tindrà lloc al gener i en què es presentaran els eixos principals de l’any i els seus continguts.

Entre les activitats previstes, destaca el “Congrés Puig i Cadafalch, Arquitecte de Catalunya”, que se celebrarà a Barcelona i Mataró el mes d’octubre; l’exposició “J. Puig i Cadafalch. Arquitectura, història, art i política”, coorganitzada pel Museu d’Història de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya, així com un documental per a donar a conèixer la figura polièdrica de l’arquitecte, impulsat pel Departament de Cultura i Televisió de Catalunya. 

L’Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració del teixit associatiu de la ciutat, ha programat un ampli conjunt d’activitats dedicades a la figura de Puig i Cadafalch, des de les de caire més acadèmic, com conferències i taules rodones, fins a les de caire divulgatiu i ciutadà, com ara espais radiofònics, premis, concurs de fotografia, la ruta turística “El Triangle Modernista”, activitats familiars i educatives, tallers, etc. 

La commemoració també preveu actes a l’estranger. A París tindran lloc les jornades commemoratives “J. Puig i Cadafalch i la cultura francesa”, coorganitzades pel Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona i Institut Ramon Llull, i la Universitat de Harvard acollirà la jornada commemorativa “El curs d’art romànic de J. Puig i Cadafalch a Harvard (1924-1925)”.

El Departament de Cultura crearà un portal web que reculli, per una banda, informació essencial sobre Puig i Cadafalch i les diferents facetes de la seva trajectòria, amb enllaços amb els principals recursos documentals que hi ha disponibles, i de l’altra, tota la programació de les institucions i associacions col·laboradores en la commemoració. 

Deixa un comentari