Publicat el 25/01/2017

L’alcalde d’Alella, Andreu Francisco; el director corporatiu de l’Àrea Social de la Fundació Bancària “la Caixa”, Marc Simón; la directora d’Àrea de Negoci de CaixaBank a Maresme Sud, Noemí Nicolás; i el President de l’Associació de la Gent Gran d’Alella, Jordi Molas, varen signar el passat dimecres, 25 de gener, un conveni de col·laboració a través del qual es pretén millorar el benestar i fomentar la participació activa d´aquest col·lectiu. 

L´acord, que dóna continuïtat a la tasca de col·laboració iniciada l´any 1998, inclou la realització d´activitats relacionades amb la participació i el voluntariat i la promoció de la salut i el benestar, les tecnologies de la informació i comunicació i una nova línia de desenvolupament vital amb el programa Viure bé, sentir-se millor.  

L’any passat, l’Obra Social ”la Caixa” va destinar més de 9.000 euros a aquest equipament en el marc de l’acord entre les dues institucions. Cada any, aquest centre acull un alt nombre d’activitats i tallers de diverses temàtiques, dels quals participen més de 150 persones grans d’Alella. 

Tallers de promoció de la salut i el benestar

Despertar amb un somriure: Aquest taller vol contribuir al benestar i a la salut intentant donar resposta a les preocupacions que sorgeixen sovint entre la gent gran pel fet de no dormir bé, amb la voluntat d’informar per tenir més coneixements sobre el son i les seves alteracions, i oferir estratègies que ajudin a aconseguir un descans nocturn reparador.

Activa’t: L’objectiu d’aquest taller és donar a conèixer com funciona el nostre cos —en particular, el cervell— i quins són els efectes de l’envelliment, i posar a l’abast de la gent gran eines per detectar la diferència entre envelliment natural i malaltia, per tal d’ajudar a entendre la importància d’una vida activa amb vista a gaudir d’un benestar més gran en aquesta etapa de la vida. 

Menys dolor, més vida: Taller per promoure el benestar i la millora de la qualitat de vida de persones grans afectades pel dolor, i de persones grans no afectades pel dolor però que volen tenir eines per prevenir-lo. Pretén ajudar a combatre creences com ara que el dolor és un mal de l’edat, i contribuir així a millorar la salut física i emocional de la gent gran. 

Entrena: Es tracta d’un dels programes més nous: és un taller preventiu per aconseguir un envelliment saludable que ajudarà la gent gran a conservar l’autonomia, a cuidar-se i a recuperar l’activitat física. 

Exercit@ la teva ment: Plataforma virtual pensada perquè la gent gran exerciti les seves capacitats cognitives d’una manera senzilla i entretinguda, com a clau d’un envelliment satisfactori i saludable. Entrant a www.activalament.com, les persones grans poden seguir un itinerari personalitzat de més de 1.200 exercicis que treballen les principals àrees cognitives del cervell: el llenguatge, la memòria, les funcions executives, l’atenció i la concentració, i el processament visual i auditiu. 

Tallers de desenvolupament personal i cicle vital

Viure bé, sentir-se millor: Aquest programa té tres itineraris, a on es treballen les següents temàtiques: motivacions, control sobre la pròpia vida, planificació i gestió del temps, pressa de decisions, pensar en positiu i relacions personals, entre d’altres. Tot plegat per ajudar a entendre aquesta nova etapa de la vida com un període d’oportunitats.

Formació en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)

Inicia´t a la informàtica: En aquest taller s’ensenyaran les funcions més bàsiques de l´ordinador i el ratolí, coneixeran i practicaran amb el programa de tractament de textos i s´iniciaran en el món d´Internet i el correu electrònic.

Crea i dissenya un document de text: L’objectiu del taller és ensenyar a crear i editar un document digital amb la finalitat de realitzar un projecte grupal. Buscaran informació per Internet sobre el projecte i aprendran a descarregar imatges i a incorporar-les. A banda, esbrinaran com enviar correus electrònics amb arxius, entre altres coses.

Retoc fotogràfic i presentacions digitals: En aquest espai, aprendran a retocar imatges amb Photoshop. Coneixeran com es crea i s´edita una presentació digital (PowerPoint) on s´incorporaran les imatges prèviament retocades amb la finalitat de realitzar un projecte grupal.

Connecta´t a la Xarxa: Coneixeran i practicaran amb les plataformes socials més rellevants i aprendran a tenir un ús responsable de les mateixes. Podran contactar amb coneguts, compartir experiències, opinions i difondre o obtenir notícies d´última hora. Aquest taller ajuda a comprendre perquè serveixen les Xarxes Socials i, en conseqüència, decidir com les poden aplicar a la seva vida quotidiana per ampliar i millorar les seves possibilitats de comunicació amb l´entorn més proper.

Incorpora Internet en el teu dia a dia: Ampliaran en el seu coneixement en la recerca d’informació a Internet, coneixeran diferents plataformes per a visualitzar i compartir vídeos o fotografies, aprendran a realitzar diversos tràmits en línia amb seguretat i s’iniciaran en l’ús de les aplicacions dels dispositius mòbils personals, tablets o smartphones.

Projectes de participació social i voluntariat

Amics Lectors (formació): Participació en tertúlies al voltant de la lectura d’un llibre triat especialment per la seva temàtica i dinamitzades per voluntaris. Es preveuen activitats formatives.

Grans Lectors (tertúlia): Participació en tertúlies al voltant de la lectura d’un llibre triat especialment per la seva temàtica. Aquest taller serà dinamitzat per professionals i es durà a terme en aquells centres on es valori la dificultat que sigui dinamitzat per voluntaris. 

Acció Local: Activitat per desenvolupar un projecte de voluntariat amb entitats i agents del territori en funció de les necessitats específiques de cada zona. 

Recursos formatius en TIC: Taller adreçat a persones voluntàries que necessiten una formació específica en algun recurs informàtic per poder desenvolupar projectes de voluntariat.

Aula oberta d’ActivaLaMent: Activitat per dinamitzar aules obertes en què els voluntaris introdueixen els participants en l’ús de la plataforma d’estimulació cognitiva ActivaLaMent. Es preveuen activitats formatives. 

Deixa un comentari