Publicat el 12/09/2016

El wifi ciutadà ha quedat obsolet degut a les seves limitacions legals i a l’evolució de les xarxes mòbils Els usuaris no feien ús del servei wifi ciutadà perquè la velocitat era 70 vegades inferior a la que permet actualment qualsevol telèfon amb 4G

L’Ajuntament de Badalona ha decidit impulsar una potent xarxa de servei wifi gratuït a l’interior de les dependències municipals i als equipaments públics. Per contra deixarà de prestar servei wifi per a l’usuari a la via pública. Aquesta decisió s’ha pres pel poc ús que la ciutadania efectuava del servei de wifi al carrer probablement a causa de les seves limitacions legals de velocitat de connexió.

Els punts wifi ubicats a la via pública tenen una limitació de 256 Kbps. Una connexió de 4G com ofereixen la majoria de companyies telefòniques navega a una velocitat de 18 Mbps, és a dir 70 vegades més ràpid. La Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) va dictar una normativa que limitava als organismes públics la potència dels seus serveis wifi instal·lats a la via pública amb l’objectiu de no fer competència a les empreses comercials que també ofereixen serveis d’internet. 

Per aquest motiu era un servei amb poc ús per la ciutadania que, a banda, cal destacar l’elevat cost de manteniment del servei: un total de 23.000 euros anuals a compte de l’Ajuntament de Badalona. Per contra, el servei de wifi gratuït sense cos en els equipaments públics no està sotmès a les limitacions de velocitat per la qual cosa es pot oferir un servei de connexió excel·lent.

Badalona oferia servei wifi gratuït a la via pública en punts situats a la plaça de Trafalgar, al barri de Llefià; al parc de Lloreda, al barri de Lloreda; a la plaça de la Vila; i a la zona de la platja i del litoral. Aquest servei wifi tenia de mitjana unes 100 connexions al dia i un total de 3.000 usuaris abonats en 3 anys que fa que funciona el servei.

L´Ajuntament de Badalona té detectats 5 usuaris que han arribat a baixar-se 173 GB en un període de 6 mesos aprofitant que viuen al front marítim, a la plaça de Trafalgar o a la plaça de la Vila. També s’han detectat alguns casos on veïns de Badalona han fet servei el wifi gratuït per descarregar-se vídeos d’internet.

El regidor de Badalona Democràtica, Jose Téllez, ha explicat que “potser fa anys tenia raó de ser aquest servei wifi gratuït a la via pública, però avui en dia tenir una connexió de 256 Kbps, que és el màxim que la llei ens permet, amb el cost que això comporta no és gens viable per a l’Ajuntament ni pràctic per la persona que es connecta ocasionalment”.
El regidor ha destacat que, amb aquesta decisió, Badalona es suma a molts ajuntaments que abandonen o que es plantegen abandonar el servei per culpa de les limitacions legals de la CNMC, i que volen substituir-lo per una xarxa potent a equipaments municipals.

Pel que fa al servei wifi gratuït que s’oferia a la platja de Badalona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) té previst restablir aquest servei de cara a l’estiu vinent.

Deixa un comentari