Publicat el 30/07/2017

De moment es lliuraran 16 targetes moneder, amb un import total de 5.410 euros, entre famílies en situació de vulnerabilitat.

L’Ajuntament ja disposa de la Targeta Moneder d’Impacte Social. És un sistema, impulsat per la Diputació de Barcelona i CaixaBank, que té per objectiu dotar d’un instrument nou als ajuts econòmics per a alimentació que atorguen els serveis socials municipals dels ajuntaments a persones vulnerables.

A Alella, segons informa el consistori, l’any passat es van destinar més de 16.500€ a atendre les necessitats d’alimentació de 167 persones en situació de vulnerabilitat econòmica i social. Les demandes alimentàries representen més de la meitat del cost del total de les prestacions econòmiques per atendre emergències socials que es van concedir l’any passat des de l’àrea de Serveis a les Persones.  A partir d’ara aquests ajuts per a alimentació i serveis bàsics es gestionaran a través de les targetes moneder socials.

L’Ajuntament disposa, de moment, de 16 targetes moneder amb un import global de 5.410 euros que es distribuiran entre les famílies que requereixen aquests ajuts i que es podran utilitzar fins al mes de desembre, quan està previst que es puguin tornar a carregar les targetes. L’import de cadascuna d’elles varia en funció de les necessitats i el número de membres de cada família receptora.

 

Avantatges i objectius 

És una targeta prepagament amb un valor monetari definit per serveis socials que pretén evitar l’estigmatització i potenciar la normalització de les persones beneficiàries d’aquests tipus d’ajuts. Amb la targeta s’amplien els comerços i la varietat d’aliments que es poden comprar. La targeta pot ser complementària dels ajuts alimentaris que es faciliten a través del rebost de Càritas, al què també es deriven des de serveis socials les persones que ho necessiten.

L’objectiu d’aquest sistema és facilitar l’accés a aliments frescs per tal de garantir una alimentació de qualitat, equilibrada i saludable. A més, també millora la gestió local de les polítiques de distribució d’ajuts econòmics per l’alimentació que s’atorguen a persones vulnerables sense recursos per part dels serveis socials locals. L’ús de la targeta és ampliable a productes de neteja de la llar, higiene personal i bolquers.

 

Com funciona?

Des de serveis socials es lliura la targeta amb l’import acordat en el pla de treball amb les famílies que ho necessiten, tenint en compte els indicadors (renda, membres família, etc.) marcats pel Reglament de Prestacions Econòmiques de Caràcter Social. Les persones beneficiàries han de signar un compromís per ajustar-se als requeriments d’aquesta prestació.

Les treballadores i els treballadors socials encarregats de cada cas, envien telemàticament a Caixabank, mitjançant un senzill aplicatiu, la quantitat assignada a cada persona beneficiària.

La targeta només és operativa en els establiments que tenen CNAE (Codi Nacional d’Activitat Econòmica) d’alimentació.

Les persones que requereixen aquests ajuts, i que per tant poden tenir accés a la targeta, podran realitzar consultes de saldo en qualsevol caixer automàtic de la xarxa, però en cap cas podran treure diners en efectiu. Des de serveis socials es farà la supervisió dels tiquets de compra per comprovar el bon ús de les targetes moneder.

Deixa un comentari