Publicat el 05/08/2015

La querella va ser interposada, el 14 d’abril de 2010, en primera instància per Darío Rivas, gallec de més de 90 anys, que va portar-hi el cas del seu pare, alcalde de Castro de Rei (Lugo) assassinat el 1937 pels franquistes,davant la Corte Judicial Argentina per genocidi i crims contra la humanitat. L’objectiu de la querella era recuperar una part imprescindible de la història recent, impedir-ne la falsificació i exigir responsabilitats perquè prevalgués la justícia universal per sobre de la impunitat. Quan la jutgessa Servini va acceptar la causa, es van anar sumant més querelles contra assassinats del règim franquista. En aquest moment, la causa consta de 60 toms i més de 400 denúncies.
Coincidint amb el 73è aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, ERC va interposar una querella per aquest assassinat i pel de 45 alcaldes i 2 regidors catalans i es van afegir a la causa anterior. Va ser presentada pel Diputat d’ERC al Congrés, Joan Tardà en companyia de la, en aquell moment, regidora Blanca Arbell i el regidor de Muntanyola Toni Bou, el 15 d´octubre de 2013, adreçat a la jutgessa Servini de Cubria, instructora del cas.
Durant la visita a Canet, el senyor Sivo va poder admirar la sala de Plens, amb les fotografies dels diferents alcaldes de Canet i se li va explicar que els alcaldes Josep Luque Guasch i Salvador Macià Basas foren assassinats pel règim franquista després de la Guerra Civil Espanyola.
En declaracions a Ràdio Canet, Sivo va explicar que només es pot jutjar un estat en el moment en què es donen les condicions adequades, que han de ser de caràcter polític, social i de justícia universal. La impunitat seria invencible sense aquesta justícia universal.

Deixa un comentari