Publicat el 22/03/2019

El Consell Comarcal demana que els requisits de les convocatòries d’ajuts de lloguer per a l’habitatge tinguin en compte els preus reals de lloguer

La primera radiografia de la pobresa i vulnerabilitat social al Maresme, encarregada pel Consell Comarcal al Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona, estableix en 5 les causes que aboquen la població de la comarca a situacions d’emergència social. La principal, però, segons es va avançar el passat 19 de març al Ple del Consell Comarcal, és l’accés a l’habitatge.

En aquesta primera fase, la investigació que està duent a terme el Centre d’Estudis Demogràfics està posant el focus en la localització i investigació de les causes de la pobresa al Maresme. L’anàlisi de la realitat dels 30 municipis de la comarca, de les diferències entre poblacions i, fins i tot, entre barris d’un mateix municipi, estan permetent una geolocalització molt precisa de la població que es troba en situació de pobresa o de vulnerabilitat social, així com de les causes que l’han abocat a aquestes circumstàncies. El treball serà bàsic per poder tenir dades objectives i fer-hi front d’una manera eficaç i coordinada entre les diferents administracions.

L’estudi encara no està acabat, però ja s’han avançat les primeres conclusions, segons les quals, la recuperació econòmica no s’està traslladant al dia a dia dels maresmencs i maresmenques. De fet, els serveis socials municipals continuen desbordats i no donen abast per atendre les situacions d’emergència social. Fins i tot, segons han manifestat els autors de la diagnosi, s’hi ha detectat un increment.

El principal problema que viu el Maresme és el de l’accés a l’habitatge. Els preus de lloguer s’han disparat i estan deixant moltes famílies al carrer. Aquesta informació corrobora les dades de l’Oficina Comarcal d’Habitatge que ha incrementat en un 21% les tramitacions que realitza sol·licitant  ajuts de lloguer.  Aquestes prestacions encaminades a evitar que les persones perdin la seva llar per motius econòmics estableixen, entre d’altres requisits per poder accedir a l’ajut econòmic, que el preu del lloguer mensual no sigui superior als 600 € o als 900€ en el cas de les famílies nombroses.

Els requisits, establerts per tota la província de Barcelona, exclouen moltes famílies del Maresme que tot i viure en una situació de vulnerabilitat no poden accedir als ajuts perquè el preu mensual de lloguer que estan pagant supera els 600€. Les dades que facilita l’Oficina Comarcal d’Habitatge és que el preu mig de lloguer a la comarca durant el primer trimestre de 2018 era de 681€.

Per donar resposta a aquesta situació, el Ple del Consell Comarcal del Maresme ha aprovat sol·licitar a l’Agència d”Habitatge de Catalunya que, tenint en compte la realitat del Maresme i el context generalitzat de preus de lloguer a l’alça, augmenti  l’import màxim de lloguer o renda mensual per facilitar que més famílies s’hi puguin acollir.

A banda de l’habitatge, l’estudi sobre la pobresa al Maresme identifica 4 circumstàncies més que estan abocant una part de la població a situacions de vulnerabilitat. Aquestes són la precarització del mercat de treball, la pobresa energètica, l’increment de problemes de salut mental i la situació d’il·legalitat de molts ciutadans.

Es preveu que la diagnosi i implementació d’accions per fer front a la pobresa i la vulnerabilitat social al Maresme estigui acabada el darrer trimestre d’aquest any.

 

 

 

Deixa un comentari