Publicat el 26/04/2018

Conferències, recreacions històriques, espectacles, tallers familiars, visites al patrimoni i gastronomia són algunes de les propostes per submergir en l’època romana als visitants. Aquest dijous comencen les activitats.

Un any més, la ciutat de Badalona farà gala de les seves arrels romanes amb la celebració de la Magna Celebratio de 2018, el festival romà de Badalona, que tindrà lloc des del dijous 26, fins al proper diumenge 30 d’abril. L’edició d’enguany serà la número 14, des que l’any 2005 el Museu de Badalona va posar en marxa aquest festival amb l’objectiu de donar a conèixer l’important patrimoni romà que es conserva a la ciutat.
La Magna Celebratio s’ha convertit en una cita imprescindible per a tots els aficionats a la reconstrucció històrica i a l’època romana. Durant quatre dies la ciutadania de Badalona i els visitants que s’hi acostin, podran conèixer, viure i experimentar com era la Baetulo romana.

Presentacions i conferències.
Dijous, 26 d’abril comencen les activitats:
– Conferència a les 19 hores al Museu de Badalona “La tábula de Baetulo (Badalona) y las téseras y tábulas de hospitalidad y patronato de la península Ibérica”, a càrrec de Borja Díaz Ariño, professor de ciències de l’antiguitat de la Universitat de Saragossa.
– A les 20.30 torn per a la presentació “La cervesa d’Hispània. Presentació i tastet de la cervesa Celia”, de David Moya, cerveser artesà i especialista en història de la cervesa.

Divendres, 27 d’abril:
– A les 19 hores. “No gaire lluny d’Atenes: contradiccions i problemes del règim democràtic a l’antiguitat”, Jordi Principal, arqueòleg i conservador del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

– A les 20.30 hores. “Presentació dels segells commemoratius dedicats a la tabula hospitalis i a la Venus de Badalona i del matasegells de Baetulo, ciutat romana”. Grup Filatèlic Badalona.

Dissabte, 28 d’abril:
“De decurions a senadors: les elits de la Hispània Citerior a l’Alt Imperi”. Víctor Revilla Calvo, arqueòleg i professor d’història antiga de la Universitat de Barcelona.

Espais patrimonials
La Magna Celebratio és una bona oportunitat per veure els espais museïtzats de la ciutat romana i visitar diversos espais d’època romana, no museïtzats i habitualment no oberts al públic, com són el mosaic de la Torre Vella, els fonaments del teatre i les restes conservades al subsòl d’un edifici de la plaça de la Constitució.

Obertura del Museu: Espai Termes-Decumanus, on també es podrà veure una petita mostra de diorames de playmobil Dissabte de 10 a 20 h, diumenge de 10 a 14 h Obertura Casa dels Dofins, Jardí de Quint Licini i Conducte d’aigües. Dissabte d’11 a 14 i de 17 a 20 h i diumenge d’11 a 14 h.
Obertura d’espais no museïtzats. (Torre Vella i restes de la plaça de la Constitució). Dissabte d’11 a 14 h i de 17 a 20 h i diumenge d’11 a 14 h
L’aforament limitat i l’entrada és de pagament.

Recreacions històriques i demostracions
El festival dona un especial protagonisme a la reconstrucció històrica, sobretot a la vinculada a la vida quotidiana. A les mostres d’oficis i activitats artesanes, s’hi sumen les exhibicions sobre la vida en una escola gladiatòria o en un campament militar. A càrrec de Reconstrucció Històrica de Badalona, Barcino Oriens, Jano reproduccions históricas i Terrafoc.
El festival tindrà lloc durant tot el dissabte i el matí de diumenge a la plaça de l’Assemblea de Catalunya i la plaça Font i Cussó.

Tallers per a adults
Els visitants tindran l’oportunitat de conèixer els secrets de la tabula hospitalis, com eren els tallers on els escribes treballaven sobre bronze i pedra, i practicar la cal·ligrafia. També hi haurà el taller Pictor, on practicar la tècnica del fresc, utilitzada per les oligarquies en la decoració de les seves domus i el taller Musicus per descobrir una de les arts més apreciades per les elits romanes, conèixer els instruments i poder-los escoltar.

Recreacions històriques i espectacles
La tabula hospitalis serà la protagonista de l’espectacle que el grup de Reconstrucció Històrica de Badalona, amb la col·laboració de la Dramàtica del Círcol de Badalona, han preparat amb motiu de la 14a edició del festival. A més, també es podran veure combats de gladiadors, conèixer les tàctiques de l’exèrcit imperial i seguir com era una campanya electoral en una ciutat com Baetulo.
Dissabte a les 12:30 h i les 18:30 h. i diumenge a les 12:30 h
Legio II Traiana Fortis – Cohors I Barcinonum
Exhibició de tècniques militars. A càrrec de Barcino Oriens

Dissabte a les 19:30 h. i diumenge a les 13:30 h
Gladiator
Exhibició de gladiadors. A càrrec de Jano reproduccions históricas

Dissabte 22:30 h (Activitat de pagament)
Patronus Licinius. L’ascensió al poder de les elits locals. A càrrec del Grup de Reconstrucció Històrica de Badalona

Diumenge 12 i 13:30 h (Activitat de pagament)
Oro vos faciatis. Voteu-me!
L’elecció d’un alcalde en una ciutat romana. A càrrec de l’Associació Projecte Phoenix

Tallers familiars
La millor manera d’aprendre la cultura romana és experimentar-la, i això és el que la Magna Celebratio ofereix amb un ampli ventall de tallers per a famílies que us ofereix el festival. Els més petits podran divertir-se fent diverses activitats: passejant amb la biga, lluitant com ho feien els gladiadors, construint una ciutat o grans monuments, etc.  Dissabte de 11 a 14 hores i de 17 a 20 hores i diumenge de 11 a 14 hores, hi haurà 17 tallers disponibles per a tota la família.
Com a novetat cal destacar que, amb la col·laboració d’Inquiring Minds, es faran activitats amb Lego i Playmòbils. Els més petits podran “customitzar” les seves joguines com si fossin gladiadors o soldats romans.

Jornades de cuina romana
Coincidint amb la Magna Celebratio, Alguns restaurants de Badalona elaboren plats inspirats en els receptaris d’autors clàssics, com Apici, Columel·la i Pal·ladi. El preu del menú oscil·la entre els 25 i els 30 € i cal fer reserva prèvia. Els establiments que ofereixen aquests menús són la cerveseria 4 Pedres i els restaurants Can Frai i Nero.

 

 

 

Deixa un comentari